Світ
17 листопада 2015
Обгорілому на пожежі американцеві повністю пересадили обличчя (фото)
Пацієнтом став учасник добровільної пожежної дружини, який сильно постраждав в 2001 році.
news-image

Американські лікарі провели саму велику в історії медицини успішну трансплантацію обличчя, повідомляє Reuters, передає «Є!».

Пацієнтом став учасник добровільної пожежної дружини, який сильно постраждав в 2001 році.

41-річний Патрік Хардисон отримав сильні опіки тіла, коли під час пожежі на нього зверху впав палаючий дах. У результаті він втратив значну частину свого обличчя, у тому числі повіки, брови, волосся, вуха, губи і більшу частину носа.

Операція з пересадки обличчя Хардісона була проведена в медичному центрі Нью-Йоркського університету. Донором став 26-річний Девід Роудбах, який загинув після нещасного випадку, що стався під час катання на велосипеді.

Пересадка обличчя тривала 26 годин, в ній взяли участь 150 медичних працівників. Фактично одночасно проводилися дві операції - частина лікарів займалася зняттям особи з донора, решта поетапно накладали його на Хардісона. Єдиним шматком тканину закріпили на обличчі пацієнта в ключових точках, а потім «накинули» залишки на голову.

Тепер пожежний вперше за багато років зможе моргати і спати з закритими очима, так як у нього з'явилися повіки. Операцію вартістю 1 мільйон доларів повністю оплатив університет.