Суспільство
18 листопада 2015
Про порушення у вищих навчальних закладах відтепер можна офіційно повідомляти
Активісти створили відповідний онлайн-ресурс.
news-image

Порушення у вищих навчальних закладах відтепер можна відстежити та зафіксувати за допомогою спеціального онлайн-сервісу. Про це розповів виконавчий директор CEDOS Єгор Стадний, передає «Є!» з посиланням на Gazeta.ua.

"Ми зіткнулися з проблемою, що інформація про різноманітні зловживання в університетах губиться в інформаційному просторі. В Україні повідомлення про корупцію і різного виду порушення у ВНЗ найчастіше з'являються протягом вступної кампанії, проте, пізніше всі вони забуваються", - повідомив Стадний.

Тому з'явилась ідея створити ресурс, де усі порушення будуть ретельно зафіксовані й збережені. Вони не зможуть загубитися, так і не вплинувши на ситуацію у ВНЗ. Зареєструвати повідомлення на сайті зможе будь-хто. Після цього його перевірять й перемістять в певну тематичну групу.

"Лише 73 університети з понад 200 державних вишів публікують штатні розписи, у яких вказують зарплати кожної з посад та розподіл фондів оплати праці. Це є порушенням у галузі доступу до інформації" - відзначає Стадний.

Абітурієнти та студенти дуже часто необізнані законодавчо в освітньому процесі країни, тому ресурс буде допомагати й у цій сфері, адже знати свої права та обов'язки зараз вкрай важливо. На сайті з'являтимуться статті з корисною інформацією щодо прав студентства, розміщення в гуртожитку, оплати навчання й таке інше.

На платформі Profrights зафіксовано на початку роботи вже більш як 200 правопорушень.