Суспільство
20 листопада 2015
Названі найпрестижніші професії у 2015 році
Вподобання українців рік за роком практично не змінюються.
news-image

Составлен рейтинг самых престижных профессий 2015 года в Украине - Новости Общества - Новости Mail.Ru

За даними нового опитування Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, престижними стабільно вважають робочі спеціальності, а також роботу в сфері послуг, повідомляє «Є!».

Традиційно рейтинг найпрестижніших професій очолюють представники ІТ-галузі. Троє з п'яти опитаних вважають їх професію престижною. Друге місце посіли бізнесмени і власники свого бізнесу, з мінімальним відривом обійшовши топ-менеджерів і найманих директорів компаній. На четвертому місці знаходяться юристи та адвокати. А в кінці п'ятірки лідерів розташувалися лікарі. Варто відзначити, що за рік медпрацівники спустилися з другого ступеня на п'ятому, і в процентному співвідношенні престиж їхньої професії теж знизився. Якщо рік тому професію лікаря вважав престижної кожен четвертий українець, то зараз такої думки дотримується лише кожен п'ятий.

Покинули ТОП-10 популярних професій журналісти й архітектори. Але раптово з'явилися представники творчих спеціальностей (дизайнер, художник). Також повернулися в ТОП економісти і фінансисти, які займали десяту сходинку в 2013 році, але зникли з рейтингу в 2014 році.

Перший рядок у ТОП найбільш непрестижних професій займають водій і таксист, другий - представники робочих спеціальностей (сантехнік, слюсар і т. Д.), третій - обслужувальний персонал (працівники торгівлі, перукарі офіціанти). На четвертому місці вчителя, на п'ятому - державні службовці. За рік ТОП-5 найбільш непрестижних професій не змінився, однак у процентному співвідношенні рівень їх «непрестижність» помітно виріс. Наприклад, вчителі набрали вдвічі більше голосів респондентів, які вважають цю роботу непрестижною, і тепер таких 20%.

Зникли з рейтингу непрестижних професій військовослужбовці та прикордонники. Події останніх двох років чітко продемонстрували незамінність людей у ​​погонах. А ось до представників правоохоронних органів ставлення змінилося з точністю до навпаки. Тепер працівники прокуратури, МВС і СБУ - в десятці антирейтингу професій.