Світ
21 листопада 2015
Євросоюз посилює контроль на кордонами
В першу чергу це стосуватиметься тих, хто має право вільного проїзду.
news-image

Міністри внутрішніх справ і міністри юстиції країн - членів ЄС зібралися на екстрене засідання у Брюсселі, повідомляє «Є!» з посиланням на бельгійські ЗМІ. У ході даного засідання вони виробили таку резолюцію:

«Необхідно негайно ввести систематичні і скоординовані перевірки на зовнішніх кордонах, у тому числі громадян, які користуються правом вільного переміщення».

Тепер на кордоні перевірятимуть не тільки паспорта, але також імена по різних базах даних. За останній час це найістотніша зміна правил Єврозони. Хоча, звичайно, дане рішення не стало сюрпризом.

Питання балансу між правом людей на свободу переміщення і забезпеченням безпеки став предметом численних дискусій протягом останніх тижнів і місяців. Зараз на вулицях європейських міст можна помітити солдатів, озброєних автоматами, збільшилася присутність поліції. Тривають пошуки підозрюваних в терактах, проводяться рейди правоохоронців. Ця ситуація навряд чи зміниться найближчим часом.

Рішення Ради ЄС зустріло й опір. Ймовірно, його противники розділяться на два табори. Перші побоюються, що рішення міністрів, що обмежує свободу переміщення, викликане лише інстинктивною реакцією. А інші задаються питанням: чи не занадто пізно було прийнято це рішення? Вони побоюються, що потенційні терористи і злочинці могли вже проникнути на територію ЄС, і влада буде нездатна запобігти повторенню паризьких подій.