Резонанс
23 листопада 2015
Екс-глава МВС Захарченко розповів, хто організував розгін студентів на Майдані
Екс-глава МВС часів Януковича стверджує, що особисто забороняв розганяти студентів.
news-image

Кривавий розгін студентів та мітингувальників у центрі Києва в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року був організований колишнім главою Адміністрації президента Віктора Януковича Сергієм Льовочкіним. Про це заявив екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко в інтерв'ю російському інформагентству РІА Новини, передає «Є!».

В ніч з 29 на 30 листопада, коли студенти почали розходитися, їх залишалося на Майдані близько 500 осіб, ця "третя сила" спровокувала кривавий конфлікт. Так, колишній керівник Адміністрації президента України Сергій Льовочкін організував установку на Майдані Незалежності новорічної ялинки ... І це за місяць до Нового року, коли ніякої необхідності в цьому не було, - сказав він.

Захарченко стверджує, що Льовочкін віддав розпорядження про встановлення ялинки через тодішнього голову КМДА Олександра Попова. 

Попов звернувся до начальника міської міліції Валерія Коряка з проханням розігнати студентів, щоб звільнити місце для ялинки, - зазначив екс-глава МВС.

При цьому Захарченко стверджує, що сам нібито забороняв Коряку розганяти студентів.

Я заборонив Коряку робити це. Льовочкін телефонував мені, я відмовляв і йому. Зрозуміло було, що розгін студентів призведе до ескалації напруги, - сказав Захарченко.

За його словами, Коряк під тиском Попова і Льовочкіна пішов на силовий розгін студентів.

Пізно вночі, коли я вперше за 10 днів поїхав додому відіспатися і привести себе в порядок, не погоджуючи зі мною своїх дій, начальник міського відділу внутрішніх справ Коряк під натиском з боку Попова і, насамперед, Льовочкіна зробив спробу силового розгону студентів, - розповів він.