Суспільство
23 листопада 2015
"Люди готуються до кінця світу," - констатують мешканці Криму
Російська влада ввела режим надзвичайної ситуації на півострові, запровадивши графіки вимкнення світла у містах та селах.
news-image

Майже суцільна темрява уночі - ані вуличних ліхтарів, ані світла із вікон; зачинені магазини й кафе, немає інтернету й телефонного зв'язку - приблизно так, зі слів мешканців Криму, виглядає зараз півострів, пише «Є!» з посиланням на статтю ВВС Україна

Активісти на Херсонщині тим часом обіцяють скоро пустити ремонтників до повалених опор електропередач, проте лише в обмін на виконання їхніх вимог.

ВВС Україна запитала у жителів трьох кримських міст, що насправді відбувається у їхніх містах без світла, як це вплинуло на їх та їхні родини та як самі кримчани сприймають ці вимкнення.

Світло зникло у ніч з суботи на неділю, о першій ночі. Одного разу дали на 5 хвилин, потім - ще на 30 хвилин. Питаю в колег - на роботі сказали, що це на два тижні, - розповідає Олександра, що живе в Алушті.

У Криму понеділок оголосили вихідним днем через відключення, проте жінка розповідає, що люди все одно йдуть на роботу, адже там є генератори і Wi-Fi.

Всі на роботу прийшли напівпом'яті, - каже вона.

За її словами, в неділю увесь день у місті не працювали більшість магазинів, а в тих, що працювали - а це, в основному, ті, що також мають власні генератори, - "вигребли усе". На заправках - величезні черги.

Люди готуються до кінця світу, - розповідає Олександра.
Ніхто нікого не лає. Одне тільки питання: коли все налагодиться? - додає вона.

Про черги на заправках розповів ВВС Україна і Андрій із Сімферополя.

"Є ажіотаж на заправках. В продуктових поки не бачив. Але можу додати, що люди запасаються свічками, бензином, водою у тазиках, - розповів він.

За його словами, запаси енергії у Сімферополі поки є, проте влада міста значно економить - наприклад, штрафує заклади, які працюють зі світлом після 22:00 вечора.

Водночас жителька Сімферополя Світлана розповіла, що у неділю у центрі міста навпаки було людно.

Не знаю, може, в інших районах зовсім все погано. Але ми вчора їздили в центр, гуляли. Половина кафе працює, половина - не працює. Якісь магазині закриті, щось відкрито. Цирк працює. Через те, що нудно, мабуть, і нема чого робити, всі гуляють, - розповідає вона.

Хоча вона й припускає, що така ситуація - лише в центрі міста, де світло час від часу все ж з'являється.

Як розповідає жінка, місцева самопроголошена влада запевняє, що у півострова є аварійні системи, які нібито працюють на паливі.

Аксьонов стверджує, що їх вистачить майже на місяць, але тут побутує думка, що їх вистачить максимум на кілька днів. А що буде потім - незрозуміло, - додає Світлана.

У Ялті дещо інша картина.

Третя ночі. Ми бігаємо по дому, як пацюки. Дали електрику - 27 годин її не було. Заряджаємо телефони, ноутбуки, акумулятори, рідери, миємо холодильник (м'ясо не розмерзлося, але потекло морозиво), - розповідає Петро Іванович, що живе у Ялті.

Мобільного зв'язку теж довгий час не було - він майже не працював вдень у неділю, а до вечора зник зовсім й з'явився лише кілька годин тому.

А понеділок оголошений в Криму вихідним днем. А що святкуємо? Свято відсутності електрики, - каже Петро Іванович.
Думаю, багато хто злиться на Україну. Але наші люди ставляться з розумінням і кажуть, що давно треба було це зробити, - додає він.

Втім, з розумінням до раптового вимкнення електроенергії ставляться далеко не всі. Дописувачі Кримського форуму діляться на кілька груп: одні критикують Україну, вбачаючи у відключеннях електрики політичний шантаж, інші твердять, що Росія насправді не була готова до таких подій.

Я бачу, що Україна тоне і тупо хапається за всіх, кого можна потягнути з собою на дно. Зараз пошантажують Росію Кримом, отримають від Путіна в борг вугілля і електрики і займуться своїми звичайними справами – дерибанити, - пише учасник форуму під ніком sabos.
Кримчани не хочуть нічого мати спільного з Україною (дуже часто цією фразою козиряли), тому ні світла, ні води не буде українських. Померла, так померла, - пише користувач з ніком KOC.

Однак той самий користувач KOC критикує Росію – за те, що нічого не зробила для енергетичної незалежності анексованого півострова:

Росія поки навіть не чухалась, щоб забезпечити Крим водою і світлом, крім обіцянок з телевізора, але до реальності вони не мають відношення. Тому, поки в Криму не буде власної електрики, то доведеться виконувати умови постачальника, а він - один-єдиний. Або сидіти взагалі без електрики роками, поки щось не побудують".

Втім, сидіти без електрики, за словами іншого учасника форуму з ніком "старыйтрубочист", доведеться довго:

Скоро тільки коти народжуються. Електропостачання - роки два, міст - років 5-6.

 

Читайте також: Крим без світла. Що думають кримчани? (ВІДЕО)