Події
24 листопада 2015
Верховний суд РФ залишив без змін вирок Сенцову і Кольченку
Сенцова засуджено до 20 років, а Кольченка до 10 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму.
news-image

Верховний суд РФ постановив залишити без змін вирок кримчанам Олегу Сенцову і Олександру Кольченку.  Про це у себе в Twitter повідомляє видання Грани.ру, передає «Є!» із посиланням на УП.

Рішення колегії було зачитано тільки в резолютивній частині. Олег Сенцов і Олександр Кольченко перебувають у СІЗО-4 в Ростові-на-Дону, вони брали участь у засіданні по відеозв'язку. Зв'язок постійно переривався. Сенцов відмовився від виступу.

Засуджені та їхні захисники просили Сенцова і Кольченка виправдати або скасувати рішення суду і направити його на перегляд. Вони відзначили, що суд не врахував докази їхньої невинуватості, а його рішення базувалося на свідченнях свідків, які мали характер припущення.

Суд поклав в основу вироку свідчення Афанасьєва, який у суді згодом заявив, що обмовив Кольченка і Сенцова.

Захисники також відзначили низку грубих процесуальних порушень, допущених під час слідства і суду. Зокрема, під час усіх оперативно-розшукових заходів були присутні одні й ті ж поняті, які співпрацюють з ФСБ і зацікавлені в результаті справи.

Проведений ФСБ при розслідуванні "оперативний експеримент" містить ознаки провокації на вчинення злочину. Захисник Кольченка Світлана Сидоркіна зазначила, що Кольченко визнає свою участь у підпалі вікна, але зробив це як символічний жест на знак протесту проти анексії Криму Росією. За словами адвоката, в суді не було представлено свідчень про те, що підпал був здійснений у складі "терористичної групи" і за відповідними мотивами.

Доказів існування в Криму "терористичної організації" так і не було надано, а інкриміновані підсудним дії не відповідають формулюванням відповідних статей, зазначив адвокат Володимир Самохін.

Адвокат Дінзе зазначив, що вирок заснований в першу чергу на свідченнях інших обвинувачуваних у справі, які були дані ними під тиском. Наведені обвинуваченням свідки плуталися у свідченнях і не змогли в суді привести нічого, крім "чуток і домислів" про роль Сенцова.

Адвокат нагадав, що суд обмежив захист у праві надавати докази того, що підсудні не мають відношення до "Правого сектору", більше того, пригрозив адвокатам кримінальним переслідуванням за екстремізм.

39-річний Олег Сенцов, який родом із Сімферополя, був активним учасником Революції Гідності, брав участь в Автомайдані. У травні 2014 року в окупованому Криму представники російської влади затримали його разом з 25-річним Олександром Кольченком та ще декількома українцями.

25 серпня 2015 року у Ростові-на-Дону Сенцова було засуджено до 20 років, а Кольченка до 10 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму.

Світова спільнота неодноразово виступала із закликами до російської влади звільнити українських політв'язнів.

Читайте також: Міхалков відповів на лист Ольбрихського щодо Сенцова