Суспільство
24 листопада 2015
У Росії забули, як свого часу вимикали світло Грузії
Таким чином проти південного сусіда застосовували санкції.
news-image

У травні 2005 року профільні комітети Державної Думи Росії запропонували депутатам проголосувати за обмеження електропостачання у Грузію, таким чином планувалося застосувати економічні та політичні санкції. 10 років тому за енергоблокаду Грузії проголосувало 412 депутатів, утримався лише 1, проти не виступив жоден, повідомляє «Є!» з посиланням на Патріот України.

Рішення Держдуми про обмеження постачання енергоносіїв було пов'язане з тим, що напередодні спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе вимагала від Росії вивести свої військові бази з території Грузії. 

"Грузинські депутати зажадали, щоб у випадку, якщо до 15 травня не вдасться узгодити конкретний поетапний план виведення військ, Росія негайно почала виведення баз із Батумі і Ахалкалакі і закінчила його до 1 січня 2006 року", - писала 10 років тому Лента.ру.

Крім того, МЗС Грузії припинив видачу віз російським військовим, окреслив спеціальний режим пересування військової техніки та вантажів по країні. В помсту за це Держдума проголосувала майже одноголосно за енергоблокаду Грузії.