Політика
26 листопада 2015
Фірташ кинув виклик президентові Порошенку
Своєю заявою про приїзд в Україну олігарх Дмитро Фірташ кинув виклик президентові Петру Порошенку.
news-image

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов, передає «Є!».

Це виклик. Фірташ відчуває слабкість Порошенка і його влади. Розвиток подій дуже пришвидшився. Динаміка шалена. Складно уявити, що буде через кілька тижнів. Місяць тому відбувся перший тур місцевих виборів і більшість експертів вважали, що президент зміцнив власну вертикаль влади. Але відбулися арешти і возіння з Мосійчуком, Корбаном. Всі побачили, що все дуже хитко. На тлі річниці Майдану, енергоблокади Криму, виборів у Кривому Розі і соціального вибуху, який наближається — це може добряче розхитати владу. Тому Фірташ і робить виклик. Це буде демонстративне повернення, - зауважив він.

У цій ситуації владі треба діяти по закону, вважає експерт.

А в нас завжди діяли з політичною доцільністю. Нею підміняли закон. У цій ситуації треба дивитися, які є звинувачення проти Фірташа. Якщо вагомі — можуть затримати відразу ж в аеропорту. Якщо ж ситуація, як з Корбаном, то краще не срамитися. В кримінальних колах кажуть: якщо дістав ножа, то ріж. Дістав і не ріжеш — ти півень, - додав Золотарьов.

На його думку, в Україні олігарх вестиме діяльність проти влади.

У нього є телеканал, Федерація роботодавців. Олігархічно рятуватиме країну. Уряд Яценюка проводить деіндустріалізацію країни. Це не подобається олігархам, б'є по їхніх інтересах. Тому Фірташ намагатиметься оформити сильну опозицію. Бо "Опозиційний блок" в дуже слабкому вигляді, напіврозвалений. Далі йтиметься або про ребрендинг, або переформатування в нову політичну силу. Плюс Фірташ дуже багато знає про нашого президента. Тому й повертається. Бо знаємо про домовленості, за якими Порошенко переміг у першому турі президентських виборів. Звідси й така хоробрість, - наголосив політолог.

Він вважає, що до Фірташа можуть приєднатися й інші олігархи, що може створити небезпечну ситуацію для президента.

Нагадаємо, вчора прес-секретар мільярдера Дмитра Фірташа зробив заяву. Сказав, що той приїде в Україну 2 грудня на з'їзд Федерації роботодавців.

Фірташа арештували в Австрії 12 березня торік за запитом влади США. Земельний суд Відня у кримінальних справах звільнив його під заставу в 125 млн євро і зобов'язав не залишати Австрію. 30 квітня 2015 року цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Фірташа до цієї країни. Україна - одна з небагатьох країн, в яку з Австрії може виїхати Фірташ. У нас немає угоди з США про екстрадицію.

Читайте також: Бойовики зупинили найбільший хімічний завод Фірташа