Події
2 грудня 2015
Фірташа підозрюють у привласнені кредиту НБУ - Аваков
Відкрито провадження про неповернення кредиту рефінансування банку "Надра" у розмірі 5 мільярдів гривень.
news-image

Національною поліцією України розпочато провадження за фактом звернення Національного банку України про неповернення кредиту рефінансування банку "Надра" у розмірі 5 мільярдів гривень, отриманих під особисту гарантію Дмитра Фірташа. Про це повідомив глава МВС України Арсен Аваков, передає «Є!» із посиланням на прес-службу МВС.

За його словами, Дмитро Фірташ обґрунтовано підозрюється в тому, що маніпулюючи особистою гарантією на суму до 5 млрд. гривень, він організував отримання кредиту НБУ для рефінансування банку "Надра", але не забезпечив використання цих коштів на стабілізацію ситуації, а навпаки – вивів їх на пов'язані з ним компанії.

Арсен Аваков також повідомив, що в результаті цих дій банк "Надра" повернув НБУ кредит рефінансування, а Дмитро Фірташ не здійснив виплат по гарантії. Тим самим Національному банку України було завдано прямої шкоди. Ці ж дії призвели до неплатоспроможності банку і втрати накопичень десятками тисяч громадян України.

У рамках цього провадження МВС і Національна поліція України домовилася з ФБР США, у рамках міжнародного правового доручення, щодо залучення експертів ФБР до роботи над матеріалами справи, оскільки низка сумнівних фінансових операцій проводилася з використанням банків США, – зазначив глава МВС.

За його словами, Дмитро Фірташ та пов'язані з ним особи підозрюються у скоєнні злочинів за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. За такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Тому, опинившись під контролем правоохоронців США, України, у результаті суду в Австрії, США або на основі рішень українського слідства і судів – пан Фірташ буде відповідати за всією суворістю закону – за всіма пред'явленими йому звинуваченнями і підозрами, на основі співробітництва Мін'юсту і ФБР США, Генеральної прокуратури і МВС України, – підкреслив Арсен Аваков.

Нагадаємо, що Національна поліція України вже розслідує два кримінальних провадження, безпосередньо пов'язаних з Дмитром Фірташем: відносно групи компаній ОЅТСНЕМ і колишніх керівників НАК "Нафтогаз України". Збитки, завдані державі, становлять кілька мільярдів гривень.

Нещодавно глава МВС України Арсен Аваков повідомляв, що після прибуття в Україну Дмитра Фірташа буде затримано за запитом Міністерства юстиції США.