Світ
3 грудня 2015
У Варшаві планують звести пам'ятник польським жертвам Голодомору
За даними істориків, під час Голодомору, крім мільйонів українців, загинуло близько 80 тис поляків.
news-image

У Варшаві планують звести пам’ятник польським жертвам Голодомору. Про це повідомив голова сеймової Комісії зі зв’язків з поляками за кордоном Міхал Дворчик, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Як додав він, факт, що внаслідок Великого Голоду в Україні загинуло кількадесят тисяч поляків, залишається поза увагою.

У питанні зведення монумента у столиці Польщі буде проведений конкурс.

За словами Дворчика, вже створений комітет з будівництва пам’ятника полякам, що загинули під час Великого Голоду. У його роботі візьмуть участь, крім голови Комісії зі зв’язків з поляками за кордоном, зокрема: віце-міністр закордонних справ Ян Дзєдзічак, професор Ян Жарин та польський історик з Житомира, президент товариства Польських вчених України, професор Генрик Стронський.

Про те, що серед жертв було близько 80 тис поляків, мова взагалі не йде. Ця сторінка є недослідженою та невідомою також в Польщі і тому ми звернемося до наукових та культурних інституцій із проханням розпочати роботу над документуванням цього злочину, - сказав голова сеймової Комісії.

Дворчик повідомив, що питанням увіковічення польських жертв Голодомору займеться також польський Сейм, який збирається прийняти рішення про вшанування 82-их роковин трагедії.

Вперше Сейм вшанує польських жертв Великого Голоду, - підкреслив ініціатор рішення та автор зведення пам’ятника.

Нагадаємо, цьогоріч у Любліні був відкритий пам’ятник жертвами Великого Голоду в Україні в 1932-33 роках. Монумент вшановує українців та поляків, а також представників інших народів, які згубили життя внаслідок злочину радянського режиму.

За різними підрахунками істориків, внаслідок Голодомору в Україні загинуло від 3,5 до 10 млн людей.