Світ
4 грудня 2015
Лідер комуністів РФ Зюганов збирає з депутатів гроші на пам'ятник Потьомкіну в Севастополі
За словами Геннадія Зюганова, КПРФ вже зібрала для цього 850 тис рублів.
news-image

Пам'ятник князю Григорію Потьомкіну-Таврійському в центрі Севастополя планують встановити в 2016 році до 4 листопада - Дня народної єдності в Росії. Про це в п'ятницю було заявлено на засіданні робочої групи з підготовки та організації заходів, пов'язаних з установкою монумента, передає «Є!» із посиланням на ТАРС.
Ці терміни, зокрема, були запропоновані керівником групи, лідером КПРФ Геннадієм Зюгановим. 
За словами Зюганова, пам'ятник буде зведений на благодійні кошти, у тому числі - депутатів Держдуми.

Я провів зустрічі з лідерами думських фракцій і керівництвом Ради Федерації - всі погодилися скинутися і зробити цей пам'ятник пам'ятником народних депутатів. Наша фракція вже скинулася, 850 тис вже зібрані, - повідомив він.

Однак це далеко не всі кошти, і депутати планують "скинутися ще".

Давайте напишемо заяви, щоб у нас із зарплати автоматично відрахували по 10 тис рублів, - запропонував, у свою чергу, заступник керівника робочої групи, депутат Держдуми Володимир Ресін.

Він упевнений, що пам'ятник Григорію Потьомкіну стане монументальною спорудою, і до його будівництва потрібно підійти з особливою відповідальністю.

Робоча група сьогодні також стверджувала проект монумента, автором якого виступив Микола Кузнєцов. Представляючи макет на засіданні, скульптор повідомив, що "за основу був узятий образ 40-річного Потьомкіна, в одній руці він тримає тростину, а в другій - стискає капелюх".

Постамент, за задумом Кузнєцова, повинен нагадувати "Грім-камінь", на якому встановлений Мідний вершник в Санкт-Петербурзі. Спочатку планувалося, що фігура генерал-фельдмаршала повинна бути висотою 3,5 метра, потім було прийнято рішення збільшити висоту на метр.

Пам'ятник князю Потьомкіну, який вважається ініціатором приєднання Криму до Росії в 1783 році, буде встановлений на Приморському бульварі Севастополя.