Резонанс
7 грудня 2015
"Укрбуд" розпродає квартири, побудовані для бійців АТО
Корпорація "Укрбуд", яка отримала від Київради право будувати житловий комплекс в Києві під гарантії передачі 100% квартир бійцям АТО і працівникам МВС, виставила всі квартири на продаж. Терещук відмовчується.
news-image

Про це йдеться у розслідуванні "Наших грошей", повідомляє «Є!».

Мова йде про ЖК "Верховина" у Святошинському районі столиці, право будувати який Київрада надала 20 листопада 2014 року. Тоді депутати керувалися листом від керівника київської міліції Олександра Терещука про те, що всі квартири будуть передані міліціонерам та бійцям АТО, адже замовником будівництва виступало саме Головне управління МВС в Києві, яке і отримало ділянку на проспекті Перемоги, 109.

Щодо виділення житла для бійців, які в АТО, є гарантійний лист від замовника, де вони визначають не якийсь відсоток, який буде переданий, а гарантують 100%-ну передачу цих житлових приміщень, які будуть збудовані, для особового складу, а також учасників антитерористичної операції, – говорив тоді голова земельної комісії, нинішній секретар Київради Володимир Прокопів.

(Почитати стенограму обговорення можна у цьому документі, воно починається на 88-й сторінці).

Підрядником будівництва МВС обрало ТОВ  "Укрбуд девелопмент", що входить до начебто державної корпорації "Укрбуд". Однак компанія не планує передавати жодну квартиру у цьому комплексі бійцям АТО  всі вони вже викладені на продаж за ціною 1-2 мільйони гривень.

В даному будинку зараз нема взагалі акту про те, що квартири будуть передаватися для воїнів АТО, – повідомили журналістам у відділі продажів "Укрбуду".

Журналісти представилися покупцями та попросили прокоментувати повідомлення про те, що усі квартири отримають бійці АТО.

Розмовляла я з керівником. Про передачу в даному будинку, там ніякого нема офіційного листа. … ми пробували знайти цей лист, листа такого нема. Це була як інформація для відома. І не більше. В даному будинку зараз нема взагалі акту про те, що квартири будуть передаватися для воїнів АТО, – заявила співробітник відділу продажів Надія Рибакова на прохання журналістів.

Керівник столичної міліції Олександр Терещук, який своїм листом гарантував передачу всіх цих квартир бійцям АТО і співробітникам МВС, відмовився надати коментарі журналістам. Як відомо, сам Терещук живе у триповерховому котеджі, збудованому на арештованій землі. Раніше він був звільнений у рамках люстрації, однак президент повернув його на посаду. Недавно він пройшов переатестацію ібув призначений керівником київської поліції.

Журналісти "Наших грошей" виявили ще один об'єкт, який "Укрбуд" будує з порушенням закону – житловий комплекс "Переможець", на Воскресенській, 2-А, у Києві компанія зводить на землі з самовільно зміненим цільовим призначенням. Київрада не надавала компанії відповідного дозволу.

Корпорація "Укрбуд" – структура, в яку входять десятки фірм. Її керівником є Максим Микитась, депутат Київради минулого скликання від "Удару" – партії мера Віталія Кличка.

"Укрбуд" вважається державною корпорацією, однак насправді, за даними журналістів, відсоток держави у ній мізерний. Зокрема, низка компаній у структурі "Укрбуду" мають своїми власниками підставних осіб з Кіпру та белізу.

Також у структурі "Укрбуду" спостерігається присутність людей та структур Анатолія Войцеховського – скандального київського забудовника, про афери якого "Українська правда" робила власне розслідування.

Зокрема, співвласником і підписантом в ТОВ "Інвестиційна компанія "Укрбуд інвест" є Анатолій Магаліч. Він же значився директором "Укрінвестбуд" Войцеховського.

Крім того, компанією "Укрбуд девеломпент" раніше володіло ТОВ "Олімпбуд", співвласниками якої значилися Анатолій та Олександр Войцеховські.

Читайте також: Міноборони купило для військових 1300 квартир