Події
8 грудня 2015
У МЗС Росії заявили, що моряк з ПЗРК на Босфорі нічого не порушив
Представниця дипломатичного відомства зазначила, що російський корабель не порушив жодної статті Конвенції Монтре.
news-image

Російський великий десантний корабель (ВДК) "Цезар Куніков", на палубі якого Туреччина помітила моряка з переносним зенітним ракетним комплексом (ПЗРК), не порушив жодної статті Конвенції Монтре. Про це заявила у вівторок офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, передає  «Є!».

4 грудня під час проходу російським військовим кораблем "Цезар Куніков" протоки Босфор в південному напрямку турецька сторона помітила на палубі моряка з ПЗРК. В Анкарі цей випадок чомусь трактується як" провокаційний і що становить загрозу, - йдеться в коментарі.
Нашому послу в МЗС Туреччини була виражена "заклопотаність турецької сторони". За словами турецьких дипломатів, в місцевих ЗМІ нібито подія викликала "широкий обурений відгук", - зазначила Захарова.
Хочу підкреслити, російський корабель не порушив жодної статті Конвенції Монтре 1936 року, що регулює питання судноплавства в протоках, як і положень відповідних турецьких інструкцій. Охорона судна - законне право будь-якого екіпажу. Коли ж наші дипломати поцікавилися у турецької сторони , в чому конкретно вони бачать порушення, нічого виразного крім абстрактних посилань на якийсь "контекст і філософію" міжнародних правових норм, ми не почули, - підкреслила Захарова.
Читайте також: Туреччина обурена фотографіями росіянина із гранатометом