Політика
9 грудня 2015
Порошенко підписав закон про арешт майна корупціонерів
Закон унеможливлює використання законодавчих механізмів для ухилення від конфіскації майна.
news-image

Президент України підписав Закон №769-VIII «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні». Про це повідомляється на офіційному сайті президента, передає «Є!».

Закон вдосконалює можливості практичного застосування положень КПК щодо відшкодування шкоди, завданої злочинними діями підозрюваного, обвинуваченого, унеможливлює недобросовісне використання наявних законодавчих механізмів для уникнення конфіскації майна, спеціальної конфіскації або відшкодування завданої шкоди, у т.ч. у разі задоволення цивільного позову, забезпечує застосування заходів кримінально-правового характеру до юридичної особи, а також підвищує ефективність проведення спеціального досудового розслідування.

Закон надає можливість накласти арешт на майно будь-яких осіб, якщо воно може бути використане як доказ у кримінальному провадженні, або щодо нього може бути застосована спеціальна конфіскація.

Також документ дозволяє забезпечити відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також стягнути в дохід держави неправомірну вигоду, яка отримана або могла бути отримана юридичною особою.

Нагадаємо, цей закон відноситься до так званого "безвізового пакету", прийняття якого необхідне для лібералізації безвізового режиму між Україною та Євросоюзом.

Читайте також: Порошенко схвалив 100-міліардний оборонний бюджет України