Суспільство
10 грудня 2015
На Донеччині лжеволонтери виманили останні гроші у мешканців прифронтового селища
Під виглядом надання допомоги шахраї шляхом банківських махінацій заволоділи заощадженнями селян.
news-image

Як повідомили у прес-службі ГУ НП в Донецькій області, встановлено, що до громадського активу селища Гранітне звернулися невідомі з пропозицією надати допомогу родинам, де є діти, передає  «Є!».

Люди зраділи і дали контакти батьків, які найбільш потребували допомоги.

Шахраї обдзвонили мешканців та вивідали реквізити пластикових карток.

Після цього у людей почали пропадати гроші з рахунків. Суми були невеликі – залишки зарплат, пенсії та соціальна допомога, але вони допомагали хоч якось виживати у прифронтовому селі.

Представився молодий чоловік. Я сказала, що потрібен генератор, діти без курток, взуття. Запропонувала йому малозабезпечених, дітей-інвалідів, дала контакти. А ввечері мені подзвонили і сказали, що в однієї матері почали знімати гроші з картки. 1900 гривень зняли. Це пенсія, це велика сума для нас. Я була шокована. Ми дали самих найбідніших, нужденних, щоб їм допомогти. Для шахраїв 50 гривень - це нічого. А для цих людей 50 гривень - це втратити гроші на хліб, - розповідає Леся Коссе, директор Гранітненської загальноосвітньої школи.

За словами однієї з потерпілих, їй спочатку прийшли на картку гроші, а потім – на очах щезли разом з її заощадженнями.

Він казав мені, що з вас не потрібно ні коду, нічого. Просто зверху 16 цифр, і ми будемо переводити вам по 2,5 тисячі. Скинув він 14 тисяч. Я думаю, боже мій. Потім дивлюся - різко, на очах, залишилося 10 тисяч, потім - ваша картка заблокована. Він питав ПІБ, вулицю, рік народження, де проживаємо, де прописана, і прізвище мами він знав. Я подзвонила у банк, сказали, що з моєї картки просто поповнили мобільний рахунок. Після цього я писала йому, дзвонила, він не бере трубку, - каже 29-річна Ганна.

Дізнавшись про біду жителів Гранітного, поліція відреагувала негайно.

Вражений цинізмом і безпринципністю нелюдів, які не погребували нажитися на людській біді. Закликаю: ні в якому разі, ні за яких обставин не можна повідомляти незнайомим особам секретні дані - пін-коди, кодові слова та іншу особисту інформацію, пов'язану з даними власників пластикових карток. Зі свого боку ми вже проводимо всі необхідні оперативні заходи щодо встановлення осіб лжеволонтерів, - підкреслив начальник ГУ НП в Донецькій області В’ячеслав Аброськін.