Суспільство
14 грудня 2015
У Криму почали продавати радянську газету "Правда"
У Симферополі «Кримсоюздрук» догодив ностальгії кримчан - у місті почала продаватися газета «Правда».
news-image

Щоправда, з великим запізненням. 11декабря в продаж надійшли відразу кілька номерів газети - за останні дні листопада, а також за 1-2 і за 3 грудня. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на "Крим.Реалії"

Газета, як і в СРСР, виходить під гаслом «Пролетарі всіх країн, єднайтеся!». Колишній орган ЦК КПРС повністю зберіг колишній дизайн не тільки характерного логотипу, але і всієї верстки, повністю пристосувавши комп'ютерний набір під стиль колишнього гарячого набору рядків на линотипах, і використовує свій колишній фірмовий «шрифт газети «Правда».

Як повідомляється у вихідних даних, газета видається тиражем 100 тис. примірників, як і колись, в Москві, редакція знаходиться в тій же будівлі по «Вулиці«Правди», 24. Однак друкується тираж тепер всього лише в 8 містах Росії - Москві, Санкт Петербурзі, Воронежі, Іркутську, Краснодарі, Мінеральних Водах, Новосибірську і Челябінську.

Примірники газети, які продаються в Криму, віддруковані аж ніяк не в найближчому до Криму Краснодарі, а в Красногорську Московської області. Мабуть, запізнення і пояснюється тривалістю доставки.

Проте «Правда» нині стоїть аж ніяк не 3 копійки, як в СРСР, а вже 18 рублів. Якщо врахувати, що за традицією газета друкується тільки чорною фарбою, виходить вже не на 8-12 смугах, а тільки на чотирьох, то це дуже дорого, дорожче, ніж деякі сорти хліба. При тому, що орган російського уряду «Российская газета» виходить повноколірного на 12-16 сторінках і коштує всього 8 рублів, то можна сказати, що «Правда» нині бажаючим читати її буде обходитися дуже дорого.

Політична позиція газети - це позиція КПРФ. Вона передбачає, що влада скоро «пограбує всіх», називає Єльцина зрадником і виступає проти відкриття Єльцин-центру в Єкатеринбурзі, підтримує комуністичну партію Туреччини, яка, як і сама КПРФ, вважає, що «банда править нашою країною».

Характерно, що газета регулярно поміщає досить однотипні матеріали з України, і, зокрема, з Криму. Так, в номері 133 за 1-2 грудня вміщена стаття двох авторів, яка називається «У Криму повний колапс».

Один із кримських політологів сказав, що продаж в Криму «Правди» свідчить, по-перше, про те, що Крим остаточно втягується в орбіту ностальгії за радянськими порядками і правилами, коли комуністична ідеологія була домінуючою. Якою би «опозиційною» не видавалася політика КПРФ, насправді в російському політикумі вона займає позицію, яка сприяє зміцненню авторитарної влади.

Читайте також: Лідер комуністів РФ Зюганов збирає з депутатів гроші на пам'ятник Потьомкіну в Севастополі