Світ
15 грудня 2015
Як собаки врятували колонію карликових пінгвінів від лисиць
Міддл-Айленд, зарослий лісами острів в Західній Австралії, став місцем проживання колонії найменших у світі пінгвінів.
news-image

Про дивовижну історію розповідає журналіст ВВС з Сіднею, передає «Є!».

Карликові пінгвіни дійсно дуже малі - всього від 30 до 40 см у висоту. Колись їх тут були сотні, але це до того, як до них дісталися лисиці. Проблема, звичайно, виникла не відразу.

На Міддл-Айленде люди не живуть, а від великої землі він відділений невеликим пролівчіком в 20-30 метрів шириною. Але, коли починається відплив і оголюється смужка піску, лисиці можуть перейти на острів, навіть не замочивши лапи.

Коли хижаки зрозуміли, що тут їм є чим поживитися, їх популяція на острові стала рости, а пінгвінчики опинилися під загрозою зникнення. У якийсь момент екологи змогли виявити лише чотирьох пінгвінів, а адже колись їх було близько 800!

І тут на виручку прийшов фермер-птахівник: він запропонував відправити на острів одну зі своїх мареммо-абруцьких вівчарок, щоб вона охороняла пінгвінчиків. Пса звали Оддболл (Дивак), і він тут же змінив ситуацію.

На зміну Оддболлу потім на острів надсилались інші вівчарки і за 10 років, що вони там знаходяться, лисицям не вдалося з'їсти жодного пінгвіна.

До того як собаки прибули на острів, ми щоранку виявляли на піску лисячий слід. Але поява вівчарки змінило ієрархічну структуру: лисиці чують собачий гавкіт, відчувають її запах і йдуть в інше місце", - говорить Пітер Еббот з екологічної організації по захисту пінгвінів.

Популяція пінгвінчиків виросла до 200, їх тепер охороняють дві вівчарки - Юди і Тула - їхні імена вийшли з латинської назви цих карликових пінгвінів - Eudyptula.

Це вже шоста і сьома за рахунком охоронні собаки, а їм на зміну вже підростає щеня, якого тренує Пітер Еббот і який заступить на острівну службу в майбутньому році.

Вівчарки знаходяться на острові по п'ять-шість днів на тиждень, зазвичай з жовтня по березень - коли у карликових пінгвінів проходить шлюбний сезон. Але навіть коли собак на острові немає, їх запах продовжує відлякувати лисиць.

Цей проект вийшов настільки успішним, що в Австралії зняли художній фільм "Оддболл", щось на зразок суміші "Лессі" з "поросям Бейбом" і мультиком про пінгвіна Пінгу.

Читайте також: "Улыбаемся и машем": зухвалу втечу пінгвінів із зоопарку зняли на відео (ВІДЕО)