Україна
18 грудня 2015
Україна планує постачати транспортні Ан-178 до Саудівської Аравії
Україна планує постачання 30 нових багатоцільових Ан-178 вантажопідйомністю 18 тонн ВПС Саудівської Аравії.
news-image

Відповідні плани співпраці закріплені меморандумом, підписаним ДП "Антонов" (Київ) і Taqnia Aeronautics (Саудівська Аравія) 17 грудня в Києві, повідомляє в п'ятницю прес-служба ГП.

Про це повідомляє  «Є!» з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Як зазначив за підсумками підписання документа президент Taqnia Aeronautics, генерал-майор у відставці Алі Мохаммед Аль-Гхамді (Ali Mohammed Al-Ghamdi), саудівська сторона вважає підписання меморандуму "важливим кроком" в розвитку двосторонньої співпраці.

Нагадавши про домовленості з "Антонов" щодо взаємодії в проекті нового транспортного Ан-132 і спільного просування спеціальних варіантів Ан-148, глава Taqnia Aeronautics уточнив: вибір на користь Ан-178 зроблений саудівською стороною з урахуванням характеристик нового українського транспортника.

Значущими перевагами Ан-178 порівняно з іншими літаками цього класу є його ціна і низькі експлуатаційні витрати, - сказав він.
Ми також проводитимемо спільну маркетингову політику з просування Ан-178 на ринки країн близькосхідного регіону, і плануємо спільне виробництво цих машин, - повідомив А. Аль-Гхамді.

Як заявив віце-президент ДП "Антонов" Олександр Кочерга, українська сторона розцінює плани співпраці з ВПС Саудівської Аравії в програмі Ан-178 як підтвердження взаємного прагнення налагодження стратегічного партнерства між Україною і Королівством Саудівська Аравія в галузі літакобудування.

Новий український Ан-178 створюється на заміну Ан-12. У виробничій кооперації за програмою Ан-178, який у травні здійснив перший політ, задіяно близько 200 компаній з 15 країн. Сьогодні ДП "Антонов" просуває програму Ан-178, зокрема, в країнах Близького Сходу і Середньої Азії : інтерес до нового українського транспортника вже підтвердили ОАЕ, КНР і Азербайджан.

У квітні ДП "Антонов" уклало угоду із саудівською КACST про співпрацю у спільній розробці та організації виробництва модернізованої версії Ан-32 - Ан-132 вантажопідйомністю 9,2 тонн. Відповідно до угоди, українська сторона забезпечує передачу технологій виробництва Ан-32 Королівству СА і підготовку фахівців.

У червні під час 51-го міжнародного авіакосмічного салону Le Bourget - 2015 (Париж), ДП "Антонов", саудівська Taqnia, УкрНИИАТ, "Алтіс Холдинг (Україна), і Broetje-Automation (Німеччина) підписали протокол про наміри проектування і спорудження авіаційного заводу в Саудівській Аравії. За попередніми оцінками, внутрішня потреба саудівського замовника і його силових структур у багатоцільовому Ан-132 і його модифікаціях оцінюється у близько 80 машин. Потреба ринку в новому Ан-132 на період до 2025 року - понад 200 машин.

ДП "Антонов" провідний український розробник і виробник авіатехніки, визнаний світовий лідер у ніші транспортних літаків найширшого призначення. Підприємство співпрацює з 76 країнами світу. За рішенням уряду, з квітня підприємство входить до складу держконцерну "Укроборонпром".

Читайте також: Літак АН-178 можуть назвати іменем Степана Бандери