Політика
18 грудня 2015
Єврокомісія винесла п'ять нових вимог для надання Україні безвізового режиму
Європейська комісія пред'явила п'ять додаткових вимог для введення безвізового режиму для України з Європейським союзом.
news-image

Як повідомляє «Є!», у звіті Єврокомісії йдеться про те, що Україні потрібно виправити "прогалини" в запуску й роботі антикорупційних органів.

Європейські політики кажуть, що Національне антикорупційне бюро не може повноцінно функціонувати без спеціальної антикорупційної прокуратури, головою якої першого грудня почав працювати генпрокурор Віктор Шокін.

Крім того, Єврокомісія рекомендує Україні удосконалити законодавство по роботі Антикорупційного бюро та антикорупційної прокуратури, щоб забезпечити прозорість і незалежність призначення і звільнення керівників та прокурорів прокуратури.

Єврочиновники нагадали Києву також про створення і запуск Нацагентства по запобіганню корупції та вказали на те, що закони про арешт і спецконфіскацію майна корупціонерів, які Верховна Рада прийняла з поправками 9 листопада, "істотно обмежують роботу Агентства з розшуку та управління активами".

У п'ять вимог до України увійшли наступні рекомендації

1. До кінця першого кварталу 2016 повністю запустити роботу Національне антикорупційного бюро та Спеціальної антикорупційної прокуратури;
2. До кінця першого кварталу 2016 забезпечити незалежну роботу антикорупційної прокуратури, в тому числі шляхом внесення змін до закону "Про прокуратуру", які б гарантували незалежність відбору та звільнення керівництва відомства;
3. До кінця першого кварталу 2016 запустити роботу Нацагентства по запобіганню корупції;
4. Прийняти зміни у законодавство у сфері арешту і спецконфіскаціі;
5. Передбачити у державному бюджеті кошти на нормальне функціонування антикорупційних органів, у тому числі Антикорупційного бюро.

Читайте також: Єврокомісія ухвалила звіт про підготовку Україною до скасування віз