Світ
19 грудня 2015
Барак Обама скасував заборону на експорт американської нафти
Прогнозують, що це значно знизить світову ціну на стратегічну корисну копалину.
news-image

Президент США Барак Обама 18 грудня підписав прийнятий Конгресом федеральний бюджет на 2016 рік, в якому закладено положення про скасування заборони на експорт американської нафти, що діяв з 1975 року, повідомляє агентство Bloomberg, передає «Є!».

Обмеження на експорт нафти були введені після нафтової кризи в 70-х роках, коли арабські країни встановили ембарго на нафтові постачання Заходу. Метою цього заходу було забезпечення енергетичної безпеки країни. 

Барак Обама довгий час був противником зняття заборони: на цьому скоріше наполягали республіканці. Однак у прийнятому законопроекті передбачена можливість для президента знову вводити подібну заборону строком на один рік, якщо дефіцит палива і чимраз більші ціни на бензин почнуть загрожувати національній безпеці країни або якщо в Штатах буде введено надзвичайний стан.

Експерти відзначають, що вихід на світовий ринок нафти зі США може знизити ціну Brent приблизно до 30 доларів. Нарощування постачання на європейський ринок дозволить США реалізувати енергетичні амбіції й увійти до числа найбільших виробників і експортерів нафти.