Ціни на нафту обвалились до 11-річного мінімуму
Ціна на нафту марки Brent впала нижче позначки $ 36,2 за барель - це мінімальне значення з липня 2004 року.
news-image

Основна причина падіння - в надлишку пропозиції нафти на ринку, передає «Є!» з посиланням на службу BBC.

Запаси нафти в США, згідно зі статистикою, опублікованою минулого тижня, опинилися на максимальному рівні з 1930 року. Крім того, 18 грудня США скасували заборону на експорт нафти, що діяв протягом 40 років.

Ціни на нафту почали стрімко падати на початку грудня. Експерти пов'язують це з ціновою війною між США і країнами ОПЕК - в першу чергу, Саудівською Аравією.

Країни-члени ОПЕК на останній зустрічі відмовилися навіть назвати обмеження на видобуток нафти. Зараз картель, за оцінками експертів, видобуває 31-21 млн барелів нафти на добу. Саудівська Аравія таким чином намагається збільшити свою частку на ринку і змусити піти американські компанії, які в останні роки нарощували видобуток нафти завдяки "сланцевої революції".

Крім того, пропозиція нафти в найближчі місяці має збільшитися через Іран, який готується повернутися на ринок після зняття санкцій. Експерти очікують, що Іран почне експортувати нафту вже в першому кварталі року 2016.

При цьому попит на нафту в світі залишається слабким через уповільнення китайської економіки і скорочення попиту з боку країн, що розвиваються.

Зниження цін на нафту призведе до скорочення доходів бюджету Росії вже в 1 кварталі 2016 р. і глибшому спаду в економіці, пишуть "Ведомости" з посиланням на аналітиків Світового банку.

Прогноз падіння ВВП в 2016 р переглянутий з 0,6 до 0,7%, погіршений прогноз і на 2017 Нові прогнози дані з розрахунку нижчої ціни нафти - $ 51,9 за барель марки Brent в 2015 р І 49,4 $ - в 2016 р

На тлі зниження цін на нафту ситуація в економіці "трошки погіршилася", визнав у п'ятницю міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв.

Читайте також: Рубль продовжує падіння слідом за обвалом цін на нафту