Світ
21 грудня 2015
Корейська закуска включена до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
Кімчі обов'язково входить у щоденний раціон жителів КНДР.
news-image

Способи приготування популярної в КНДР закуски кімчі включені до престижного Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, передає  «Є!».

Таке рішення, повідомляє інформаційне агентство ЦТАК, прийнято на 10-ї сесії міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини, що відбулася в Намібії. 
Як відзначили експерти Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), "щорічно корейці традиційно збираються наприкінці листопада - початку грудня для приготування цього делікатесу, що має унікальний смак".

У цей процес, на їх погляд, "залучене все суспільство, включаючи сусідів, родичів, сільських жителів, співробітників організацій, які обмінюються досвідом і допомагають один одному".

У зв'язку з цим в ЮНЕСКО вважають, що традиція виготовлення кімчі в КНДР цілком заслуговує того, щоб її включили во "всесвітню спадщину".
У КНДР чимало страв, які можна сміливо віднести до розряду вишуканих. Але панацеєю від усіх хвороб тут вважають багату вітамінами національну закуску кімчі  - приготовані особливим способом мариновані овочі. Вважається, що вони є "природним засобом для підвищення імунітету" і "унікальним профілактичним засобом, який попереджає виникнення небезпечних захворювань, включаючи атипову пневмонію і пташиний грип".
Кімчі обов'язково входить в щоденний раціон жителів КНДР. У його складі - велика кількість вітамінів C, B1, B2 і B12, а також необхідних амінокислот і мінералів.

Восени по дорогах Пхеньяна та інших міст роз'їжджають вантажівки, на яких височіють гори капусти. Її доставляють в кожен житловий будинок. На сім'ю з чотирьох осіб в середньому припадає близько 200 кг цього овочу. Запасу повинно вистачити до квітня, коли з'явиться "весняна капуста". Початківцям-господиням на допомогу часто приходять більш досвідчені сусідки, які готові поділитися секретами.
Кімчі в КНДР виробляється і в промислових масштабах - цей товар можна побачити на прилавках місцевих магазинів. 
Подається кімчі  на самому початку трапези, що сприяє апетиту і добре впливає на травлення.
У КНДР вважається, що справжній кімчі  вміють готувати тільки на Корейському півострові.

Читайте також: Скандал на конкурсі «Міс Всесвіт-2015»: ведучий помилково оголосив переможницею не ту дівчину (відео)