Фінські компанії переносять виробництво з Китаю назад у Фінляндію
Повернення компаній з Азії на батьківщину - це не тільки фінське явище.
news-image

Фінські компанії, що раніше перенесли своє виробництво в Китай, стали повертатися до Фінляндії, передає «Є!» із посиланням на Yle.

В основному, в Азію переїхав випуск повсякденних товарів. Китай привертав компанії низькими витратами на працю, дешевими  комплектуючими та гігантським ринком збуту.

В останні роки до Фінляндії виробництво повернули такі фірми, як виробник світлодіодних ламп Valtavalo, відома своїми велосипедами Helkama, виробник спортивного одягу, взуття та спортінвентарю Karhu, що спеціалізується на гірчиці Turun Sinappi, біокомпанія Biolan, виробник електромеханічних компонентів Elcoflex та інші.

Причин для повернення компаній на батьківщину кілька. Зарплати в Китаї виросли, а якість гарантована може бути не завжди. З інших мінусів - витрати на транспорт, доступність електроенергії, корупція та культурні відмінності. Деякі фірми стають в Азії жертвами витоків інформації, через що вони зазнають великих збитків.

Повернення з Азії на батьківщину - це не тільки фінське явище. У Європі та США подібний процес теж відбувається. Багато клієнтів хочуть купувати товари, вироблені на заході. Попит змушує компанії повертатися.

Крім цього, на рішення про переїзд назад впливає і довгі терміни  постачання укупі з їх ненадійністю. Взагалі, негнучкість виробництва в Азії є великою проблемою для підприємств. Наприклад, компанії Jopo, що випускає велосипеди, доводилося за кілька місяців повідомляти своїм тайванським партнерам колір майбутніх велосипедів, і поміняти його вже було не можна. У Фінляндії колір можна поміняти з легкістю, якщо переваги споживачів зміняться.

Читайте також: У Фінляндії набувають популярності попкорн-шапки