Історичний момент: перший ступінь ракети-носія Falcon 9 уперше повернувся на Землю (ВІДЕО)
Ракета-носій Falcon 9, запущена приватною компанією SpaceX, вивела на орбіту 11 супутників. Її перший ступінь вперше в історії зміг успішно повернутися на Землю.
news-image

Американська приватна аерокосмічна компанія SpaceX у ніч на вівторок, 22 грудня, запустила ракету-носій Falcon 9, яка вивела на навколоземну орбіту 11 супутників, повідомляє «Є!» з посиланням на DW

Перший ступінь ракети, який за кілька хвилин після старту від'єднався, після цього вперше успішно сів на Землю. Приземлення при цьому було вертикальним. Запуск і приземлення відбулися на мисі Канаверал в американському штаті Флорида.

Власник SpaceX, американський мільярдер Ілон Маск назвав успішний запуск Falcon 9 "революційним моментом". "Ще нікому ніколи не вдавалося повернути перший ступінь, стартовий двигун орбітального класу, назад неушкодженим", - цитує його заяву агенція AFP. Маск наголосив, що місія була не просто тестом, а принесла користь, оскільки на орбіту вдалося вивести 11 супутників.

Нинішній запуск став першим після аварії, яка трапилася у червні. Тоді вантажне судно, яке мало прямувати до Міжнародної космічної станції, зруйнувалося від вибуху через три хвилини після старту. Причиною аварії в компанії назвали несправність сталевої стійки, до якої кріпився паливний бак з гелієм. Метою компанії SpaceX є створення ракети багаторазового використання, що дозволить зменшити витрати на запуск і зробить космос доступнішим для більшої кількості людей.

Читайте також: Спеціалісти оприлюднили найкращі космічні фото року(фото)