Світ
23 грудня 2015
В Японії навчилися вирощувати зуби
Це дозволить вирішити проблему браку зубів без штучних засобів.
news-image

Японські вчені з Центру біології розвитку RIKEN (Center for Developmental Biology) знайшли спосіб виростити відсутні зуби. Розроблений ними метод регенерації дозволить вирішити проблему браку зубів без допомоги імплантів і мостів, повідомляють "Медновини", пише «Є!».

Нова методика вже успішно випробувана на мишах. Вчені витягли у гризунів зачатки зубної тканини і протягом двох тижнів культивували їх. Потім за допомогою нейлонової нитки зачаток був розділений на дві частини, після чого культивування продовжилося.

Важливим було те, щоб при розрізанні в кожній з частин збереглася експресія генів, відповідальних за розвиток зуба - активатор та інгібітор ектодін. У результаті сформувалися два повноцінних зуба, які були пересаджені гризунам. Отримані зуби були вдвічі менше звичайних, а число зубних горбів було також у два рази менше, ніж у нормального зуба.

Дослідники вважають, що надалі вони зможуть вирощувати зачатки зубної тканини зі стовбурових клітин, що значно спростить використання нової методики