Світ
24 грудня 2015
У Башкирії прийнято законопроект, що дозволяє шлюби з 14 років
Нові зміни починають діяти при наявності вагітності або народженні дитини.
news-image

Депутати Держзборів Башкирії (Росія) прийняли в першому читанні законопроект, що дозволяє вступ у шлюб з 14 років. За дану ініціативу проголосували 88 народних обранців, проти - 6, утрималися - 8, передає «Є!» із посиланням на ТАРС.

Чинна редакція "Сімейного кодексу Республіки Башкортостан" зараз передбачає можливість вступу в шлюб по досягненні 16 років, тому наш законопроект не знижує шлюбний вік, а встановлює його нижню межу - 14 років, - сказав на засіданні представник прокуратури регіону Руслан Ісмагілов.

Повноваженнями щодо прийняття рішень про вступ у шлюб планується наділити держкомітет у справах юстиції при схваленні органів опіки та піклування.

Фактично, обставини життя такі, що це вже давно склалося, тому що б ми не прийняли, нічого в суспільстві не поміняється, - переконаний депутат від "Єдиної Росії" Рамазан Рамазанов.
Таких випадків дуже мало, ми повинні підтримати законодавчу ініціативу, це пов'язано з народженням дитини, - сказав у свою чергу Микола Нікітін від КПРФ.

Едуард Мустафін від ЛДПР вважає, що спочатку ріже слух фраза "вагітність дитини".

Наскільки це добровільне волевиявлення дитини вписується в шлюбне ставлення? На мою думку, ці дії незаконні, тому що вчиняються з людиною, яка до кінця не може всього усвідомлювати, - зазначив він.

Як раніше наголошував спікер Госсобрания Башкирії Костянтин Толкачов, "зміни аж ніяк не заохочують ранні шлюби".

Навпаки, вони встановлюють чіткий порядок, який у вигляді винятку починає діяти тільки при наявності особливих умов - вагітності або народженні дитини, - зауважив він.

У Башкирії щорічно укладаються шлюби, де одним з молодят є підліток у віці від 14 до 16 років. У 2012 році укладено 11 таких шлюбів, в 2013 - 14, в 2014 - 21. Шлюбів до 14 років в республіці не зареєстровано.

Читайте також: У Словенії проголосували проти легалізації одностатевих шлюбів