Світ
24 грудня 2015
У Франції 10 українцям загрожує довічне ув'язнення за вантаж з Колумбії
Затриманим українцям, членам екіпажу судна Carib Палм, що перевозив з Колумбії рекордну партію кокаїну - 2,4 тонни, загрожує довічне ув'язнення
news-image

Про це повідомив перший секретар відділу консульсько-правових питань посольства України у Франції Олександр Плодістій, передає «Є!» з посиланням на Укрінформ.

Реально нашим громадянам загрожує довічне ув'язнення. Після того, як стало відомо про затримання десяти українців, посольство негайно встановило зв'язок з Міжрегіональною дирекцією юридичної поліції Ліля (де утримуються підозрювані), за даними якої затриманих надано перекладач, призначений адвокат, надана можливість звернення до лікаря, - зазначив дипломат.

За його даними, судно Carib Палм під молдавським прапором, яке рухалося за маршрутом Картахена (Колумбія) - Гданськ (Польща), було затримано в порту французького міста Булонь-сюр-Мер (північ Франції) 10 грудня. У результаті обшуку митники виявили найбільшу партію наркотичної речовини, яку зловмисники намагалися ввезти на територію материкової Франції. 2,4 тонни кокаїну в брекетах були розфасовані в спеціальні мішки і заховані за однією з перегородок. Загалом, на судні знаходилося 12 членів екіпажу, серед яких 10 українців і по одному громадянинові Туреччини та грузії (Капітан).

Всім затриманим визначена запобіжний захід - взяття під варту і пред'явлено звинувачення, - повідомив Плодістій.

Справа перебуває на контролі консульського відділу посольства України у Франції.

Адвокат, який займається справою заарештованих, повідомив Укрінформу, що тільки четверо з десяти громадян України йдуть на контакт.

Це чоловіки 1 968, 1982 і 1984 року народження Вони попросили зв'язатися зі своїми сім'ями і попередити їх про інцидент Шестеро інших вибрали іншу тактику, вони не йдуть на контакт з українським консулом і відкидають звинувачення, - зазначив співрозмовник агентства.

Він також додав, що всім підозрюваним згідно з французьким законодавством, загрожує від 15 років до довічного ув'язнення.

Раніше французькі ЗМІ повідомляли про затримання у вантажному порту міста Булонь-сюр-Мер (департамент Па-де-Кале на кордоні з Бельгією) молдавського судна Carib Палм. Судно перевозило вантаж вагою 828 тонн з Колумбії в Польщу. Картахену воно покинуло 11 листопада і мало намір прибути в Гданськ 16 грудня. Після обшуку, який тривав 20 годин, за спеціальною перегородкою був знайдений кокаїн, який перевозився для продажу в Європі. Орієнтовна вартість партії наркотиків перевищує 50 млн євро.

Міністр фінансів Франції Мішель Сапен назвав успішну операцію "найбільшим за всю історію Франції затриманням партії кокаїну".

Читайте також: В Європі затримали українців з величезною партією наркотиків