Суспільство
24 грудня 2015
Луганський фантаст 25 років тому передрік війну на Донбасі
Ідеї нинішнього військового конфлікту існували у регіоні вже давно.
news-image

Луганський письменник-фантаст Сергій Чебаненко, котрий до військового конфлікту працював чиновником у міськраді, ще у 1990 році спрогнозував війну між Росією і Україною за Донбас. Про це повідомляє "Четвертая власть", передає «Є!».

У одному з номерів газети "Молодогвардієць" за 1990 рік вийшла стаття Чебаненко під назвою "У нас це можливо", де автор оприлюднив можливі сценарії створення "Донбаської республіки".  Автор допускає можливість україно-російської війни за володіння Донбасом. Різниця лише в тому, що причиною став не вступ до Європейського союзу, а "Союзний договір". Тобто Чебаненко вважав, що під час розпаду СРСР Донбасу повинні були у договорі надати широку автономію в межах України.

"Як ви думаєте, як поставиться парламент і уряд України до можливої втрати Донбасу? Навмисно не акцентую уваги на тому, чий це буде уряд - комуністів чи демократів, - але «революційна» діяльність НДЛ у будь-якого уряду захоплень, ясна річ, не викличе. Більше того, допускаю, що керівництво України розпорядиться рушити в Донбас свої війська", - наголошує автор.

Чебаненко пророкує декілька сценаріїв розвитку міфічної боротьби за незалежність. Але події він описує з точністю до мілких деталей. 

"Навряд чи викличе сумніви і той факт, що міжнародне співтовариство, скоріше, підтримає постраждалу Україну, ніж Росію, що збільшила свою територію за рахунок Луганської області ", - переконаний письменник-фантаст.