Події
31 грудня 2015
ТОП-10 подій року, які сколихнули Україну
2015-й рік видався дуже важким для нашої країни. Він був сповнений трагедіями та надзвичайними подіями, а також політичними та спортивними баталіями.
news-image

Редакція «Є!» підготувала добірку найбільш гучних події, які сколихнули Україну у цьому році.

Відступ українських захисників з аеропорту Донецька.

Героїчна оборона ДАПу тривала 242 дні. Вщент знищені термінали літовища стали символом мужності "воїнів світла". Потім, коментуючи подвиг бійців, президент України прокоментує: "Кіборги" встояли, не встояв бетон".

До подій, які трапилися у січні цього року на території аеропорту імені Сергія Прокофьєва, були прикута увага всієї України. "Кіборгів" обстрілювали з "Градів", травили газом, проте не могли здолати. Після підступного вибуху перекриттів змусив захисників України відступити з будівлі, яку фізично не можна було захищати. Під час цього багато добровольців та бійців ЗСУ було вбито бойовиками та взято у полон.

Загибель Андрія Кузьменка

Вранці 2 лютого у автокатастрофі біля села Лозуватка Дніпропетровської області загинув відомий український співак, фронтмен групи "Скрябін". За даними ДАІ, подія сталася на 86 кілометрі траси Кривий Ріг—Кіровоград. Позашляховик Кузьменка Toyota Sequoia зіткнувся з молоковозом ГАЗ-53. Від отриманих травм Андрій Кузьменко загинув на місці. Загибель Кузьми одразу стала топовою новиною країни. Музиканта поховали в родинному склепі на кладовищі у Брюховичах. 

Прийняття мінських домовленостей

12 лютого лідери "нормандської четвірки" прийняли документ, в якому було оговорено перелік дій для врегулювання війни між Росією та Україною. Згідно з цими домовленостями, учасники бойових дій повинні припинити вогонь впродовж всієї лінії фронту та відвести важке озброєння. Крім того, Росія повинна повернути Україні контроль над державним кордоном до початку 2016-го року, а також вивести усі кадрові підрозділи армії. Сторони мали здійснити обмін полоненими за формулою "всіх на всіх". А Київ мав забезпечити амністію бойовикам, які не скоїли тяжких злочинів, провести конституційну реформу, а потім - вибори на території вже не охопленого війною Донбасу місцеві вибори згідно з українським законодавством.

Захоплення Дебальцевого

Бої за місто загострилися з початку року, проте перед засіданням "нормандської четвірки" кадрові російські військові разом з найманцями-терористами почали спроби взяти українських військових у котел. Після підписання мінських домовленостей ЗС РФ почали обстрілювати місто з новою силою. 18 лютого українські військові були змушені відійти зі своїх позиції, щоб уникнути повторення Іловайської трагедії. Багато бійців ЗСУ та добровольців загинули, або отримали поранення та потрапили у полон. Захоплення міста майже одразу після угоди про перемир'я були першим нахабним порушенням Кремлем мінських домовленостей.

Пожежа під Києвом на нафтобазі "БРСМ-нафта"

Масштабна пожежа почалася 8 червня біля села Крячки Васильківського району Київської області та тривала 8 днів. 

У перші часи надзвичайної події полум'я охопило 4 резервуари з пальним, проте наступного дня вогонь охопив вже вісім резервуарів. 9 червня рятувальники та бійці Нацгвардії почали евакуацію населення у радіусі двох кілометрів від епіцентру події.

Внаслідок пожежі, яку працівники ДСНС назвали найскладнішою з 1960-х років, загинуло шестеро осіб. Четверо з них - пожежники. Ще 18 людей зазнали травм. Згідно з висновками урядової комісії, яка вела розслідування події, на нафтобазі на момент пожежі був відсутній необхідний запас води в пожежному водоймищі і запас вогнегасних речовин. Крім того, експерти виявили ще чимало порушень техніки безпеки, а також непрофесійні дії з боку персоналу нафтобази, які стали причиною швидкого поширення пожежі.

Фінансовий майдан та прийняття закону про валютні кредити

У червні українці, які взяли кредити у доларах, почали масштабні акції протесту з вимогою прийняти закон про реструктуризацію валютних кредитов за курсом на момент укладення договору про позику.

2 липня ВР прийняла цей закон, проте увечері того ж дня деякі депутати почали писати заяви про скасування своїх голосів. Вже наступного дня у ВР було зареєстровано проект постанови про скасування результатів голосування за закон про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті. Втім, тоді все скінчилося величезним скандалом. Експерти казали, що цей закон поверне людям долар по 5 гривень, проте вб'є економіку країни. Проте спікер ВР все ж таки підписав відповідний документ, зазначивши, що президент накладе на нього вето.

18 грудня Петро Порошенко ветував закон, повернувши його до парламенту.

Вибух під Верховною Радою

31 серпня народні депутати голосували щодо прийняття закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади). Вранці одразу декілька політичних сил - Радикальна партія Олега Ляшка, "УКРОП" ВО "Свобода" та "Громадянська платформа" організували мітинг під будівлею ВР, щоб не допустити прийняття важливих змін до Конституції. Одразу після голосування під адмінбудівлею почалися масові сутички.

У строковиків Нацгвардії, що забезпечували охорону ВР кинули гранату, в результаті чого 141 людина отримала поранення. Четверо бійців НГУ загинули.

Правоохоронці затримали бійця батальйону "Січ" Ігоря Гуменюка, якого звинуватили у вбивстві силовиків. Слідство щодо цієї події триває досі.

Блокада Криму

20 вересня в Херсонській області почалася безстрокова громадська акція, яку ініціювали Мустафа Джемілєв, Рефат Чубаров, активісти "Цивільного корпусу "Азову" та "Правого сектора", а також кримськотатарські патріоти.

Активісти перестали пропускати вантажівки з продуктами, які везли до тимчасово окупованого Криму. 12 листопада активісти заявили про готовність відімкнути Крим від постачання електроенергії. Вже 6 жовтня одна з опор ЛЕП, через яку Україна постачала електроенергію до півострова, виявилася пошкодженою. Активісти не дали її відновити. Ще через шість днів перша з чотирьох ЛЕП, на якій було пошкоджено опору, була відімкнена.

У ніч на 20 жовтня на лінії Мелітополь-Джанкой невідомі підірвали ще дві опори ЛЕП. Через дві доби зловмисники доробили свою справу, та залишили Крим без української електроенергії. Почався блекаут Криму.

Окупанти ввели на анексованому півострові надзвичайний стан та ввели резервні джерела електропостачання, яких вистачало лише на підтримку російської пропаганди.

Росія почала прискорювати прокладку енергомоста, та вже 2 грудня ЗМІ РФ радісно розповіли про відкриття Путіним першої лінії на 200 Мегават. Проте це ніяк не вплинуло на стан електроенергії в Криму.

Лише 15 грудня було увімкнено другу лінію енергомосту, яка дещо спростила життя людей на окупованій території. Втім, "влада" Криму все ж таки залишила режим НС та заявила про зробила 31 грудня вихідним днем через недостатню кількість електроенергії.

Вихід збірної України з футболу до чемпіонату Європи

Історична подія відбулася 17 листопада. Збірна України вперше пройшла відбірковий етап до найбільшого футбольного чемпіонату Європи.

Надзвичайно драматичний матч зіграли наші футболісти у словенському Мариборі. Після перемоги у Львові, синьо-жовтим потрібно було зіграти у нічию або перегравати суперника. Боротьба була дуже напруженою. У першому таймі голом відзначився капітан господарів, проте українці знайшли в собі сили грати до останнього. Вирішальний гол забив Андрій Ярмоленко, який зрівняв рахунок на 90+7 хвилині матчу.

Таким чином, збірна України виграла за сумою двох матчів - 3:1 та вперше в історії зуміла подолати плей-офф-раунд відбіркового циклу Євро.

Поразка Володимира Кличка

28 листопада у Дюсельдорфі пройшов черговий чемпіонський поєдинок у важкій вазі, на кону якого стояли одразу п'ять титулів. Володимир Кличко зробив ставку на свій коронний джеб, проте не зміг завдати жодного серйозного удару до другої половини бою.

Британець Тайсон Ф'юрі протягом всього бою йшов у клінч вперед головою намагаючись нанести травму опонентові, а потім, коли у Володимира відкрилося розсічення, намагався лобом посилити травму.

У дев'ятому раунді Кличко пропустив лівий боковий, а потім аперкот. На обличчі українці відкрилося ще одне розсічення. Спроби Володимира відправити суперника у нокаут виявилися марними, а судді віддали перемогу британцеві.

Таким чином, Ф'юрі завдав українському боксерові сенсаційної поразки, та став новим чемпіоном світу у важкій ваговій категорії за версіями WBO, WBA, IBF, IBO та The Ring.

Читайте також: Яресько пояснила, чому в Бюджет-2016 закладені гроші на "Євро-2012"