Події
29 грудня 2015
Сакварелідзе заявив, що Одеський портовий завод змусили взяти 5 мільярдів гривень непотрібного кредиту
За ці гроші, взяті в державному Ощадбанку, підприємство зобов'язали закупити по стовідсотковій передоплаті газ в НАК "Нафтогаз України".
news-image

Як повідомляє «Є!», слідство у справі про зловживання службовими особами ПАТ "Одеський припортовий завод" отримало відомості про те, що Кабмін своїм розпорядженням зобов'язав підприємство отримати кредит на 5 мільярдів гривень.

Про це написав заступник генпрокурора, прокурор Одеської області Давид Сакварелідзе на своїй сторінці в Facebook.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 03.12.2014 про заходи щодо стабілізації роботи ПАТ ОПЗ підприємство зобов'язали отримати в Державному ощадному банку України кредит на суму 5 мільярдів гривень, - зазначив Сакварелідзе. - Ці гроші у подальшому перераховані в Російську Федерацію для придбання сировини".

Заступник Шокіна написав, що посадові особи ОПЗ на допитах розповіли, що підприємство на той момент мало кошти для купівлі природного газу в обсягах, необхідних для ведення господарської діяльності, і не потребувало кредиту. Втім, завод оплатив близько 700 мільйонів гривень відсотків за цим кредитом.

У травні цього року державою в особі Фонду держмайна України до складу керівництва заводу введені і наділені повноваженнями управляти фінансовою та зовнішньоекономічною діяльністю особи, що раніше не мали відношення до його діяльності. Згодом саме вони уклали з новими іноземними фірмами низку договорів про продаж продукції за цінами, що не відповідає ринковим. У тому числі 22 жовтня 2015 укладено договір з австрійською фірмою про переробку давальницької сировини. Такі дії призвели до недоотримання ОПЗ прибутку, що може спричинити собою зниження інвестиційної привабливості державного підприємства, а також його вартості у разі можливої ​​приватизації", - зазначив Сакварелідзе.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Читайте також: У МВД оприлюднили відео, через яке Аваков облив водою Саакашвілі (ВІДЕО)