Найгірша економіка 2016: "лідирує" Росія разом з Венесуелою і Бразилією
Через тісні економічні зв'язки з Росією до десятки найгірших економік у 2016 році потрапила й благополучна Фінляндія.
news-image

Bloomberg опитав провідних світових економістів, передає «Є!». Згідно із прогнозом експертів, Росія в цьому році виявиться серед гірших по динаміці економік - їй пророкують скорочення в 0,5%.

Найбільш проблемними економіками у 2016 році окрім Росії стануть Венесуела (-3,3%), Бразилія (-2,5%) і Греція (-1,8%), а також Еквадор (-0,5%). У десятку найгірших також потрапили Аргентина, економіка якої не виросте зовсім, і Японія, Фінляндія, Хорватія і Швейцарія, від яких хоч і чекають зростання, але дуже млявого.

На прохання Bloomberg економісти оцінили можливість падіння ВВП для 93 економік. Росія тут також опинилася в числі найбільш вразливих: для неї ймовірність не вийти з рецесії в 2016-му склала 65%; більший ризик скорочення економіки обіцяють тільки Бразилії - 75%.

Похмурі прогнози для української (вірогідність рецесії 60%), аргентинської (60%) і тайванської економіки (55%). При цьому, як видно з графіка, для Росії (як і для України) вірогідність рецесії буде знижуватися в другій половині року.

З Європейських країн в десятку економічних «невдах» потрапили Фінляндія і Швейцарія, яким пророкують зростання на 1% і 1,2% відповідно.

Перша, зазначає Bloomberg, постраждала через географічну близькість і тісних економічних зв'язків з Росією, на другий відображаються наслідки несподіваного скасування стелі обмінного курсу франка до євро, державшегося більше трьох років, - рішення, прийнятого Національним банком в січні 2015-го.

Читайте також: Financial Times: 2016 рік стане критичним для російської економіки