Політика
12 січня 2016
Стрілянина у Драгобраті – другий закарпатський конфлікт «Правого сектора»
10 січня на турбазі Драгобрат сталася чергова сутичка за участю представників «Правого сектора».
news-image

10 січня на турбазі Драгобрат сталася чергова сутичка за участю представників «Правого сектора». Цього разу представники добровольчого батальйону, за словами очевидців, влаштували бійку зі стріляниною із охоронцями турбази.

За даними МВС України в Закарпатській області, всі нападники були затримані після приїзду поліції.

«10 січня, о 08.35 до чергової частини Рахівського відділення Тячівського відділу ГУНП в Закарпатській області надійшло повідомлення про те, що в смт. Ясіня на території однієї з туристичних баз невідомі чоловіки в камуфльованому одязі влаштували бійку з обслуговуючим персоналом із застосуванням зброї»

В результаті бійки зі стріляниною постраждало четверо чоловіків, а всі учасники сутички були затримані.  Представники турбази наголошують, що з боку добровольців мав місце рекет, в той час як останні своєї версії і досі не оголосили.

Натомість офіційна позиція «Правого сектора» стосовно цього конфлікту змінювалася вже кілька разів. Спочатку один зі спікерів цієї військово-політичної сили Андрій Крижевський, даючи коментарі ЗМІ, категорично заперечив причетність своїх побратимів. «Я не знаю хто це був, але бійці батальйонів «Правого Сектору», мають важливіші справи, ніж влаштовувати п'яні сутички. Припускаю, що це чергова провокація», - заявив він.

Згодом, коли у ЗМІ проскочила інформація, що затримані могли бути членами батальйону спецпризначення Правий Сектор «Захід», на сайті цього батальйону одразу з’явилася спеціальна заява.

«Офіційно заявляємо, що ні бійці, ні командири Добровольчого батальйону Правого сектора «Захід», що дислокується в Ужгороді, до п'яних розбірок у Драгобраті не мають ніякого відношення !!! Поширення інформації про нібито участь саме людей з нашого підрозділу є помилковим і провокаційним!»

І можливо ця череда заперечень так би і продовжувалась далі, якби 11 січна губернатор Закарпатської області Геннадій Москаль офіційно не заявив про причетність «Правого сектора» до конфлікту з охоронцями турбази.

«Вже вдруге "Правий сектор" влаштовує на Закарпатті грубі провокації із застосуванням вогнепальної зброї. Які тягнуть за собою як політичні, так і економічні різко негативні наслідки... Цей грубий інцидент завдав величезної шкоди іміджу Закарпаття, про нього вже починають писати в румунських, угорських, словацьких і чеських ЗМІ»,

 Саме так прокоментував ситуацію губернатор на своїй сторінці у соцмережі.

Геннадій Москаль також зазначив, що після влаштованої стрілянини з курорту терміново виїхали іноземні туристи і, щоб не бути багатослівним, назвав імена всіх добровольців замішаних у конфлікту. Ними виявились комбат запасного добровольчого корпусу «Правого сектора» в Києві Антон Окостів, а також члени добровольчого корпусу Петро Угрин, Сергій Тищенко, Василь Малкович і Василь Василинюк. Всі вищеперелічені чоловіки числяться безробітними, втім брали активну участь в  конфлікті біля Апеляційного суду в Кіровоградській області 8 грудня 2015 року, а також в декількох інцидентах у Київській, Львівській та Івано-Франківській областях. Проти затриманих членів добровольчого батальйону відкриті кримінальні справи.

Після оприлюднення цієї інформації представники «Правого сектора» перестали заперечувати причетність своїх активістів та терміново відправили мобільну групу одного із запасних батальйонів для з'ясування обставин конфлікту. Згодом на офіційному сайті ДУК «Правий сектор» з’явилася власна версія причини сутички. На їх думку, конфлікт на турбазі міг бути спровокований не спробою рекету, а начебто антиукраїнськими висловлюваннями персоналу.

«Цілком імовірно, що представники закладу "Хата Магната" спровокували бійців своїми антиукраїнськими висловлюваннями. Як з'ясувалося, цей заклад належить особам з Донецької області. Вихідці з Донбасу присутні серед його персоналу»

Євген Ігнатенко