Резонанс
13 січня 2016
Дружину міністра культури Кириленка звинувачують у плагіаті
Докторська дисертація Катерини Кириленко, дружини міністра культури України, викликає багато запитань у спеціалістів.
news-image

Детальний аналіз на предмет плагіату докторської дисертації Катерини Кириленко на тему "Теоретичні і методичні основи формування інноваційної культури майбутніх культурологів у вищому навчальному закладі" опублікувала на сайті "Української правди" Тетяна Пархоменко, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри культурології факультету магістерської підготовки КНУКіМ, передає «Є!».

Ознайомившись із її змістом, я виявила в дисертації масштабний плагіат: близько третини із 396 сторінок не мають посилань на використані джерела. Вони складаються з текстів, що належать іншим авторам, посилання на яких відсутні або є сфальсифікованими. До прикладу, сторінки 24-31, 40, 48 дисертації Катерини Кириленко – це стаття Ж. Ю. Кузьміної (опублікована у "Віснику ДоНУЕТ" №2, 2013), якої у списку використаних джерел немає, отже, немає і посилань на неї, - написала вона.

Науковець наводить ще близько 10 випадків цитування чужих статей і робіт без посилань на джерела, додаючи, що "перелік можна продовжувати ще довго".

Також вона зауважує, що дружину Віце-прем’єра-Міністра культури вже ловили на плагіаті, про що 8 і 10 травня 2015 року писало інтернет-видання "Музеї України". Йшлося про те, що у підручнику Катерини Кириленко "Культура і наука" з 399 сторінок близько 90% містили тексти вітчизняних і російських науковців без посилань на авторів і джерела запозичень.

На думку Пархоменко, поспішний захист сумнівної дисертації Кириленко на тлі скандалу з підручником пояснюється "кришуванням" зверху її чоловіком на шляху на посаду ректора КНУКіМ, про що наводяться кілька фактів.

Тепер, коли Катерина Кириленко стала доктором наук, нарешті Мінкультури, очолюване її чоловіком В’ячеславом Кириленком, імовірно, оголосить конкурс на посаду ректора КНУКіМ. Очікується, що переможе у ньому дружина Віце-прем’єра-Міністра культури, тим більше, що М. Поплавський, який де-факто продовжує керувати державним вишем, вже потурбувався про його "зачистку" від реальних конкурентів Катерини Кириленко, - повідомляє науковець.

 

Читайте також: Складено топ особняків міністрів України (фото)