Події
14 січня 2016
Хуг: Напад бойовиків на представників ОБСЄ під Горлівкою був добре організований
Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг вважає напад прямим викликом місії.
news-image

Як передає кореспондент УНІАН, про це Хуг сказав на брифінгу, пише «Є!».

За його словами, спостерігачі місії тоді перебували в районі Горлівки і здійснювали моніторинг загальної ситуації, в тому числі відведення озброєння.

Однак після 10 години ранку спостерігачів СММ змусили вийти з автомобілів і поклали на землю так звані члени «ДНР» під прицілом. В агресивній манері їх руки завели за спину і ударами змусили розвести ноги, коли вони лежали обличчям в снігу. Після цього, під прицілом їх відвели у сусідню будівлю, - повідомив Хуг.

Він зазначив, що насильницькі дії, застосовані щодо неозброєних цивільних спостерігачів «шокуючі та неприйнятні».

Наші колеги не тільки були незаконно затримані, але з ними поводилися настільки жорстоко, що вони відчули загрозу для свого життя, - додав Хуг.
Цей напад не був здійснений якимись недисциплінованими особами, що діяли з порушеннями субординації, а навпаки, це були добре скоординовані, жорстокі дії, спрямовані на спостерігачів і на всю СММ, і це прямий виклик мандату, який СММ надали 57 держав-учасниць ОБСЄ, - сказав також він.

Він також зазначив, що існує висока ймовірність того, що так звана «ДНР» мала «безжалісний намір» створити перешкоди спостерігачам СММ під час моніторингу і підготовки звітів щодо ескалації насильства та застосування зброї в Горлівці, що набирає обертів.

Така ситуація не дивує, враховуючи близькість місця нападу до стартових позицій деякого озброєння, що було використано пізніше ввечері і той факт, що спостерігачі відвідували польові табори так званої «ДНР», розташовані в місті. Тому я бачу цей інцидент, хоча він надзвичайно агресивний та жорстокий, як частину стандартної схеми,- сказав він.
Читайте також: ОБСЄ відкрила дві нові патрульні бази вздовж лінії розмеження