Світ
15 січня 2016
"Майн Кампф" стала хітом продажів у Німеччині
Незабаром буде віддрукований другий тираж, на який вже майже два десятки тисяч замовлень.
news-image

У Німеччині, книгу Адольфа Гітлера - "Моя боротьба", що надійшла в продаж після 70 років найсуворішої заборони, розкупили за лічені години, передає «Є!» із посланням на РенТВ.

Роздрібна ціна за книгу склала 59 євро.  Крім цього, повідомляється, що скоро буде віддрукований другий тираж, на нього вже майже два десятки тисяч замовлень.

Такий ажіотаж порушив плани видавців книги. За їхнім задумом, це мав бути не піар, а антипіар. Адже після кожної глави читачеві пояснюють, що автор неправий. А от власники книжкових крамниць дуже задоволені тим, що відбувається і не бачать в цьому нічого страшного.

Звичайно у нас, як і у інших магазинів, були сумніви, чи варто виставляти цю книгу на продаж ... Звичайно книга Гітлера - нелюдська провокація. Але немає нічого провокаційного в тому, щоб перевидати її з критичними коментарями, щоб всі знали, як трактувати націонал -соціалізм, - поділився думками директор книгарні Міхаель Лемлінг.

Втім, громадськість країни сумнівається, що творці нового варіанту "Моєї боротьби" змогли нейтралізувати потужну ідеологічну бомбу, яка свого часу звела з розуму цілий народ. Але видавці заявляють, що у них це успішно вийшло.

Наші коментарі адресовані не дослідникам. Вони повинні бути зрозумілі всім, скрізь і в будь-який історичний період, яким би очевидним це для нас не здавалося, - повідомив керівник проекту "Гітлер. Майн кампф. Критичне видання" Крістіан Хартман.

Однак противники книги вважають, що це відмовки. Адже при створенні публікацій не враховувалися почуття тих людей, яким фізично боляче бачити її на полицях магазинів, наприклад, в'язнів Освенциму.

Мене це дуже засмучує. Саме, жахливе - навіть не читати цю книгу, а навіть бачити її на вітрині, гуляючи по вулиці. І я вважають, вихід цієї книги може викликати сплеск расизму чи антисемітизму, - зазначив колишній в'язень концтабору Освенцим Зіги Хиппер.

Скандальний "ребрендинг" викликав обурення і людей, що займають високі посади. Так, проти публікації виступив президент всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер. За його словами, Майн Кампф не заслуговує такої уваги і найкраще, що можна зробити - піддати цю страшну книгу забуттю.

Ретельне дослідження "Mein Kampf" потрібно було проводити 90 років тому. Брехня Гітлера повинна була бути викрита ще в той час. На жаль, всім нам відомо, що оскільки тоді цього викриття не відбулося, Гітлер і його сподвижники ініціювали звершення самого масового вбивства в історії людства. З огляду на це "Mein Kampf" краще залишити там, де йому саме місце - в замкненій кімнаті жахів світовій історії, - сказав Лаудер.

Ще одним фактором для занепокоєння людей стало зростання антімігрантскіх настроїв у країні, посилення правих партій, зростаючий попит на жорстку риторику. 

Читайте також: Німці підтримали пропозицію обмежити наплив мігрантів до країни