Швидкозростаючі овочі, які переважають на прилавках, не такі корисні, як раніше
Овочі містять все менше речовин, які захищають від хвороб.
news-image

Овочі містять не тільки вітаміни і мінерали, необхідні для людини, але і фітохімікалії. Ці рослинні хімічні сполуки захищають нас від онкології, серцевих захворювань та інших недуг. От їх і стає все менше в швидкозростаючих овочах, як показали результати наукових досліджень, проведених редакцією Ekot Шведського радіо, передає «Є!».

Звичайні овочі - помідори - містять, наприклад, один з найцікавіших антиоксидантів: лікопін (англ. Lycopene). Якщо їсти багато помідорів, то це може захистити нас від декількох типів ракових захворювань.
Однак швидкорослі сорти помідорів містять значно менше лікопіну, ніж "старі" сорти, які ростуть повільно, дають не такі високі врожаї і погано переносять транспортування на далекі відстані.

Комерційні інтереси - вирощувати овочі, які ростуть швидко і дають високі врожаї, превалюють над інтересами збереження фітохімікалій, що містяться в овочах.

Про це говорить, наприклад, Ірен Маттіссон, нутриціолог Відомства продуктів харчування:

У процесі селекції рослин відбираються частіше ті, які дають високий урожай і витримують транспортування, а не багаті змістом, - сказала вона.

У цьому конфлікті інтересів між прагненням до високої продуктивності і збереженням корисних речовин, перемагають, найчастіше, комерційні інтереси: висока продуктивність при зниженні собівартості швидкозростаючих продуктів. А не інтереси здоров'я людей і профілактики захворювань.

Читайте також: Ракета SpaceХ вибухнула під час посадки (відео)