Події
19 січня 2016
Депутати Нідерландів підозрюють російський слід у референдумі про асоціацію ЄС з Україною
У Нідерландах депутати партії D66 звернулися із запитом до МЗС країни з проханням роз'яснити, чи існують ознаки впливу Росії на майбутній референдум щодо Угоди про асоціацію ЄС з Україною.
news-image

Про це повідомив голландський депутат Кейс Ферхувен у своєму Twitter, передає «Є!» з посиланням на "Європейську правду".

Парламентський запит D66 щодо питання, чи впливає Росія у фінансовому відношенні на голландську політику, - написав він, виклавши скан-копію документа, що складається з 8 пунктів.

Запит голландських депутатів пов'язаний зі статтею в британському виданні The Telegraph, в якій повідомляється про розслідування США у зв'язку з можливим впливом Росії на європейські партії.

Чи є у вашому полі зору будь-які ознаки, що на майбутній референдум щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС може якимось чином, в тому числі й фінансово, впливати Росія? - йдеться в запиті.

Депутати також хочуть знати, якою буде реакція уряду на повідомлення про те, що "Росію звинуватили в таємному фінансування європейських партій".

Як заявляв раніше голландський прем'єр-міністр Марк Рютте, уряд Нідерландів планує провести кампанію на підтримку України перед запланованим на квітень референдумом щодо Угоди про асоціацію Україна-ЕС.

Як повідомлялося, Виборча рада Нідерландів призначила референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС на середу 6 квітня 2016 року.

Раніше в Нідерландах зібрали необхідну кількість підписів для проведення консультативного референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

Зібрати підписи вдалося завдяки інтенсивній онлайн-кампанії сатиричного блогу GeenStijl, групи громадян Burgercomite ЄС ("Комітет громадян ЄС") і євроскептичного мозкового центру "Форум для демократії".

Як відомо, парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 7 липня.

Читайте також: Мережею поширюється фейковий ролик, де "Азов" погрожує терактами Нідерландам (ВІДЕО)