У 2016 році в Україні урочисто відзначать 75-річчя актора та режисера Івана Миколайчука
Серед заходів - встановлення пам’ятників Івану Миколайчуку у Києві та Чернівцях та найменування однієї з вулиць Києва його іменем.
news-image

Уряд України затвердив склад Організаційного комітету та  план заходів з підготовки та відзначення 75-річчя від дня народження відомого українського кіноактора, кінорежисера, сценариста Івана Миколайчука, передає «Є!» із посиланням на прес-службу Мінкультури.

15 червня 2016 року легенді українського кінематографу  Івану Миколайчуку виповнилося б 75 років, його творчий доробок складає 34 ролі в кіно, 9 сценаріїв та  дві режисерські роботи.

Івана Миколайчука називали обличчям і душею українського поетичного кіно, аристократом духу і блискучим самородком. В його особі українська нація отримала героя, який пробуджував національний дух українців.  

Планом заходів з відзначення 75-річчя від дня народження Івана Миколайчука передбачено  проведення в місті Києві урочистого вечора , тематичних конференцій, засідань, круглих столів та інших заходів, присвячених вшанування пам’яті видатного українського кіномитця. По всій  Україні та за кордоном  відбудуться ретроспективні покази фільмів за участі Івана Миколайчука. Крім того, планується встановлення пам’ятників Івану Миколайчуку у містах Києві та Чернівцях, найменування однієї з вулиць міста Києва  його іменем.

Національний банк України забезпечить карбування та введення в обіг ювілейної монети на відзнаку 75-річчя від дня народження Івана Миколайчука. Відбудеться спецпогашення  поштової марки, випущеної спеціально до цієї дати Укрпоштою.  

На батьківщині  відомого українського кіноактора та  кінорежисера в с. Чортория Чернівецької області заплановано побудова музейного комплексу  Івана Миколайчука, а також здійснення капітального ремонту  і технічного переоснащення кінотеатру його імені. На території музею-садиби  Івана Миколайчука  в с. Чорториї відбудуться урочисті заходи та  народне свято «Іванова переберія».  

Читайте також: Києво-Печерський заповідник запрошує долучитись до Міжнародного Дня селфі в музеях