Світ
20 січня 2016
У Познані готуються до урочистостей з нагоди 1050-ї річниці хрещення Польщі
В головних урочистостях візьме участь 1200 гостей.
news-image

«Відзначення 1050-ї річниці хрещення Польщі буде подією історичного масштабу», – сказав спікер Сейму Польщі Марек Кухцінський, передає «Є!».

Під час прес-конференції, присвяченої вшануванню ювілею, спікер зазначив, що хрещення Польщі та відзначення тисячної річниці в 1966 році визначили ціннісні основи реалізованих нині «позитивних змін».

Політик повідомив, що на відзначення 1050-ї річниці хрещення Польщі у Познані запрошено 1200 гостей, у тому числі президента Польщі Анджея Дуду, уряд та депутатів.

Головною подією будуть Національні збори Польщі. Марек Кухцінський додав, що змінювати на краще життя поляків неможливо без морального оновлення, а політикою має бути розумна турбота про спільне добро, а не лише реалізація інтересів.

Спікер Сейму підкреслив, що за останні 26 років суспільству насаджувалася думка, що історія Польщі є пасмом невдач. Однак, це спростовують такі події, як власне хрещення Польщі. Політик додав, що принципи впроваджуваних у Польщі змін базуються на вчинках святого Івана Павла ІІ і навів його слова: «Дякуйте Богові, не гасіть свого духа».

Марек Кухцінський підкреслив, що Костел упродовж віків був депозитарієм польської національної свідомості, а в часи поневолення підтримував борців за свободу.  

Голова Конференції Єпископату Польщі Станіслав Ґондецький підкреслив, що нині у Польщі відбувається єднання мислення з боку держави та Костелу. Священик сказав, що хрещення Польщі в 966 році було тісно пов’язане із виникненням польської держави.

Без хрещення не було би нашої цивілізації та культури, – підкреслив митрополит Познанський.

Ієрарх додав, що перший польський князь Мєшко І передав свою державу під опіку папи, що надовго визначило вектор керунку Польщі на майбутнє. Християнізація польських земель завершилася в XIII столітті, коли була створена мережа єпархій. 

Читайте також: Варшава заборонила цирки із тваринами