Політика
20 січня 2016
Міська влада бере на себе зобов'язання задовольнити потреби на отримання земельних ділянок усіх сімей атошників, - Бондаренко
Сім'ї загиблих атошників та громада Биківні конфліктували у КМДА через земельні ділянки.
news-image

Під час засідання комісії депутатів Київради розгорілася справжня дискусія між сім'ями загиблих воїнів АТО, яким міська влада виділила земельні ділянки у Биківні, та представниками громади, передає «Є!».  

Керівник апарату Київської міської державної адміністрації Володимир Бондаренко розпочав засідання з розгляду детального плану території с. Биківні, який було узгоджено з місцевими мешканцями під час громадських обговорень. Варто зазначити, що до нього було внесено ряд змін відповідно до побажань биківнянців.

В результаті основними пунктами даного документу визначено наступне: детальний план території зменшено до 176 гектарів; добудують школу №23 та дитсадок №175; побудують нові дитсадки загалом на 641 місце; буде збережено приватний сектор та здійснено компенсацію гаражів; незаконні землевідводи  - вилучено.

Для сімей загиблих воїнів АТО виділено 92 ділянки (10, 66 га), 22 ділянки - для сімей загиблих Героїв Небесної Сотні (2, 36 га), 17 ділянок - для воїнів-афганців (1,79 га) та 22 ділянки для параолімпійців (2, 2 га). Містом зарезервовано ще 49 ділянок (4, 41 га) для родин загиблих воїнів АТО. Варто зазначити, що у даному плані не передбачається вирубка 200 гектарів Биківнянського лісу.

Після представлення даного документа слово надали Бориславу Березі, який був присутнім на засіданні, звернувся до сімей загиблих воїнів АТО та поставив ряд запитань членам комісії. Нардеп вважає, що держава виділяє для родин загиблих воїнів "проблемні" ділянки з підтопленнями на території лісу, які неможливо буде виктористати для будівництва. Зазначив, що за кожне зрубане дерево доведеться заплатити 4000 гривень та що він не впевнений, що у бюджеті міста є необхідні кошти для втстановлення дренажної системи. Завершив свій виступ пан Береза запитанням до Володимира Бондаренка щодо того, яким міська влада збирається задовольнити потреби ще 7 тисяч сімей, яким за законом передбачено виділення землі?  

 

Пан Бондаренко дав відповіді на усі поставлені запитання та виправив нардепа:

Заявок на даний момент не 7, а 12 тисяч і міська влада бере на себе зобов'язання задовольнити усі.

 

Керівник апарату КМДА зазначив, що Биківня - не єдиний масив, у якому виділено землі для атошників та членів їх сімей. Дренажну систему буде встановлено коштом міського бюджету. Щодо майбутньої долі земельних ділянок - її вирішать самі власники, адже мають на це право. Продати, подарувати, використати для будівництва - на цей вибір не може впливати жодний чиновник. 

Виступ представників громади Биківні був вкрай емоційним, люди почали свої виступи з того, що дуже цінують сім'ї загиблих, шанують їх пам'ять, визнають їх право на землю й покращення житлових умов, проте просять знайти альтернативу. Вони проти вирубки лісу та переконують майбутніх власників, що територія, яка буде для них виділена, непридатна для забудови.  

Натомість представники сімей загиблих воїнів АТО притримуються своєї позиції - вони наполягають на тому, щоб отримати те, що їм належить по закону та вважають, що місцева громада просто-напросто відстоює власні інтереси. 

Дану ситуацію прокоментувала Ірина Міхнюк - голова правління громадської спілки "Крила 8 сотні":

Рішення щодо надання земельних ділянок було прийнято ще у 2014 році. Чому до цього часу місцеві мешканці мовчали та не висловлювали жодних протестів? Їм пішли на зустріч, спільно затвердили детальний план території, а коли дійшло до справи, то маємо таку ситуацію. Дуже прикро, що все, що відбувається, нагадує танці на кістках. На кістках тих людей, які віддали найцінніше, що у них є - своє життя заради країни та її громадян.

Дискусія продовжилася, кожна зі сторін відстоювала власну позицію. Мешканці Биківні переконували членів сімей воїнів АТО відмовитися від ділянок, вимагаючи у держави інші. На що пані Міхнюк відповіла:

Відмовлюся я, на моє місце прийдуть інші - ті, хто не відмовиться. Ви питаєте мене, чи хочу я отримати ділянку? Відповідаю: так, я хочу! Ми маємо на це право та скористаємося ним!

Спілкуючись із кореспонеднтом, пані Ірина також додала, що їй дуже прикро, що доводиться зіштовхнутися з таким фактором. Спочатку мешканці Биківні висунули ряд "вимог" щодо покращення інфраструктури, не висловлюючи жодних протестів, а у подальшому кожен почав думати лише про свої вигоди. 

Невже я як вдова та мати двох дочок, які залишилися без батька, повинна брати участь у вьому цьому? Невже люди не усвідомлюють, що родинам потрібна підтримка та допомога?

Запитання повисло у повітрі, на словах ніхто не заперечує проти допомоги й вшанування пам'яті, проте дійти до компромісу не вдалося, засідання завершилося, а учасники продовжили свої "дебати" вже за межами зали.

Уляна Лисак