Політика
22 січня 2016
"Самопоміч" погрожує вийти з коаліції у випадку прийняття змін до Конституції
Політсила представить власний варіант конституційних напрацювань
news-image

Вчора у Львові відбулося засідання партактиву "Об'єднання Самопоміч", на якому було прийнято рішення не тільки не брати участь у можливому голосуванні за зміни до Конституції на наступному пленарному тижні, але - у разі якщо воно відбудеться - вийти зі складу коаліції, пише «Є!».

Про це LB.ua повідомили власні джерела в керівництві "Самопомочі".

Якщо будуть прийняті зміни до Конституції (президентські, - ред.), Ми вважаємо що це - державний переворот. Ми прокинемося в іншій країні, - аргументували вони свою позицію.

Ще раніше, в різдвяний вечір, також у Львові відбулася неформальна зустріч Андрія Садового з низкою послів західних держав, на якій лідер "Самопомочі" сформулював позицію своєї політсили щодо коригування Основного закону.

Крім того, за наявною інформацією, "Самопоміч" найближчим часом представить власний варіант конституційних напрацювань.

Нагадаємо, один з пунктів Мінських угод передбачає проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції, яка передбачає в якості ключового елемента децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, погоджених з представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

31 серпня 2015 проект змін до Конституції, розроблений на виконання цього зобов'язання, був прийнятий у першому читанні.

Згідно з процедурою, прописаною в самій же Конституції, підсумкове голосування 300 голосами має відбутися на "наступній черговій сесії" парламенту, яка закінчується в кінці січня 2016 року. В іншому випадку процес зміни Конституції повинен початися заново.

Читайте також: Порошенко назвав головну мету конституційних змін