Україна
22 січня 2016
"Здійснились віковічні мрії" - Україна святкує День Соборності
Сьогодні відзначається перше проголошення незалежності України та День Соборності.
news-image

Сьогодні українці відзначають перше проголошення незалежності України та День Соборності, нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року. 

Народе України. Твоєю силою, волею, словом стала на Землі українській вільна Народна Республіка,- так розпочинався текст IV Універсалу Української Центральної Ради.

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві відбулося проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу.

В “Універсалі соборності”, зокрема, йшлося:

Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка.

22 січня відзначаємо дві рівнозначні за вагою події української історії: перше проголошення незалежності України 1918 року та Акту Злуки українських земель рівно через рік – 1919-го. 

2016-го незалежна держава Україна святкує своє 25-річчя. 24 серпня 1991-го Верховна Рада прийняла Акт проголошення незалежності, а 1 грудня того ж року українці схвалили його на референдумі. Це точка відліку історії сучасної Української державності.

Утім, історики справедливо відзначають: 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення незалежності України. 

Визволяючись від гніту імперій - Російської та Австро-Угорської, українці використовували кожну можливість для реалізації ідеї державності. На початку 20 століття світ побачив суверенну державу – Україну, якій не судилось вистояти у світовому військовому катаклізмі. Проте визвольний рух за відновлення державності не спинився, і врешті досяг мети: Україна знову стала незалежною. З 1991 – назавжди, — говорить історик, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.