Київ
22 січня 2016
У КМДА обговорювали, як припинити культурний геноцид міста
У столиці має з'явитись містобудівний документ, що відповідатиме провідним світовим стандартам. У Києві обговорюється зонінг центру міста.
news-image

 21 січня в приміщенні КМДА відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню проекту Плану зонування території (зонінгу) центральної зони міста Києва, організатором якого стала Ольга Балицька, депутат Київської міськради, член постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

 Учасниками відкритого діалогу стали не лише посадовці, фахівці з питань архітектури, містобудування, транспортної системи, землекористування, але й представники громадськості.   

  Як було зазначено під час презентації, проект був створений КО «Інститут Генерального плану м. Києва» у 2015 році і розроблявся на основі неприйнятого проекту Генерального плану Києва до 2025 року, а не на основі чинного Генерального плану м. Києва до 2020 року, який був затверджений КМР. 

  Всі учасники заходу мали можливість не лише побачити схему зонування міста, ознайомитись з тим, які основні показники враховувались під час її створення, але й могли висловити свою думку.

  Одностайно всі зазначили, що Київ вже втратив свою унікальну красу в результаті зведення багатоповерхових будівель, і необхідно не лише завадити подальшому спотворенню міста, але й сприяти відновленню його краси. Під час виступів фахівці вказували не лише на необхідність прийняття зонінгу, але й висловлювали зауваження з приводу конкретних його недоліків.

 Не кожне місто має такий ландшафт схилів, як Київ. Треба додати до зонінгу схили і долини, те, що враховується при будівництві. Слід враховувати різні типи забудов…позавуличні пішохідні переходи між будинками. Необхідно провести аналіз зонінгу, його ґрунтовну експертизу на всіх рівнях, - зауважила віце-президент Національної спілки архітекторів України Олена Павлівна Олійник.

  На першому обговоренні документу також лунали думки з приводу того, що механізм залучення громадськості до обговорення зонінгу потребує доопрацювання.

Це лише початок діалогу. Необхідно визначити принципи проведення обговорень, інформування, залучення громадян, за якими вони могли б реально надати свої зауваження, - зазначила Ганна Бондар в.о. директора Департаменту містобудування та архітектури. 

  Ганна Бондар також пообіцяла, що обговорення зонінгу буде продовжено і триватиме в Департаменті містобудування та архітектури впродовж ще декількох місяців.