Політика
26 січня 2016
Путін заявив, що кордон між Росією й Україною в радянські роки був проведений "довільно" і "необґрунтовано"
Включення Донбасу до складу України президент РФ назвав «маячнею».
news-image

Як повідомили УНІАН у прес-службі Кремля, про це він сказав напередодні ввечері на засіданні міжрегіонального форуму руху «Общероссийский народный фронт», передає «Є!».

Кордони (СРСР - прим.ред.) визначали абсолютно довільно і, загалом, далеко не завжди обґрунтовано. Україні, припустимо, Донбас передали під яким приводом? Підвищення відсотків пролетаріату в Україні для того, аби мати там більшу соціальну підтримку. Маячня якась, розумієте? І це не єдиний приклад, і багато інших, - сказав Путін.

За його словами, потрібно по-іншому поглянути на «ідеї, які сформулював тодішній керівник радянської держави Володимир Ленін».

Про що я говорив? Про те, що було закладено міну під будівлю нашої державності. Що я мав на увазі? Ось тепер конкретно. Я мав на увазі дискусію між Сталіним і Леніним з приводу того, як будувати нову державу-Радянський союз, - зазначив Путін.

Він заявив, що Сталін тоді сформулював ідею автономізації майбутнього Радянського союзу.

Відповідно до цієї ідеї всі решта суб'єктів майбутньої держави мали ввійти в СРСР на основі автономії з широкими повноваженнями. Ленін розкритикував позицію Сталіна і сказав, що це була несвоєчасна, неправильна ідея. І більше того, він просунув ідею входження всіх майбутніх суб'єктів цієї держави, а тоді було чотири суб'єкти – Росія, Україна, Білорусія і, до речі кажучи, південь Росії, Північно-Кавказька федерація, як вона називалася – ви краще за мене знаєте, - сказав Путін.
Так от він, Ленін, виступив за те, щоб держава, Радянський союз утворилася на основі, як він говорив, я можу помилитися, але ідея зрозуміла, повної рівноправності, з правом виходу з Радянського союзу. І от це і є міна сповільненої дії під будівлю нашої державності. Мало того, що до кордону прив'язали етноси багатонаціональної, по суті, унітарної держави, до якихось територій, - додав він.

Путін заявив, що культурна автономія – це одне, автономія з широкими державними повноваженнями – це інше, а право виходу з держави – це третє. 

Нагадаємо, у квітні 2014 року під час спілкування з росіянами Путін назвав південно-східну Україну «Новоросією».

Нагадаю, користуючись термінологією царських часів – це «Новоросія», і цей Харків, Луганськ, Донецьк, Херсон, Миколаїв, Одеса не входили до складу України в царські часи. Це всі території, які були передані в Україну в 20-ті роки радянським урядом. Навіщо вони це зробили, Бог їх знає, - заявив тоді він.

Фактично після цієї заяви Путіна збройні сили РФ почали активний наступ на Донбасі, відправку бойовиків і зброї в Луганську і Донецьку області. В результаті боїв загинули близько 10 тис. людей, на сході України було створено підконтрольні Кремлю терористичні утворення «ДНР» і «ЛНР».

Читайте також: В США зробили різку заяву про Президента РФ