ВР остаточно "поховала" законопроект про реструктуризацію валютних кредитів
Депутатам буде запропонований новий закон.
news-image

Верховна Рада не змогла подолати вето на законопроект №1558-1 про реструстурізаціі валютних кредитах, яке у грудні наклав президент Петро Порошенко, повідомляє «Є!» з посиланням на LB.ua.

Глава держави пропонував відхилити законопроект, але за це проголосував лише 101 депутат. Втім, за подолання вето набралося ще менше голосів - тільки 54.

Таким чином, прийнятий закон вважається скасованим.

Нагадаємо, законопроект 1558-1, або законопроект про "долари по 5 гривень", був прийнятий Радою 2 липня без обговорення під тиском натовпу, що зібрався під будівлею парламенту, і де-факто шантажу з боку фракцій "Самопоміч", "Батьківщина" та Радикальної партії.

Мінфін і Нацбанк підрахували, що виконання закону обійдеться державі 95-100 млрд гривень, що неминуче обрушить українську фінансову систему. На наступний день після прийняття закону депутати почали відкликати свої голоси.

Порошенко назвав цей закон популістським, спрямованим на задоволення "менше ніж десятої частки відсотка, тих, хто не хоче або не може обслуговувати валютні кредити".

25 листопада Кабінет міністрів затвердив новий законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, який покликаний допомогти громадянам і підприємствам, які брали кредити у валюті. Документ був розроблені Мінфіном спільно з НБУ і Незалежною асоціацією банків України та узгоджений з 19 найбільшими банками України.

Під реструктуризацію іпотечних кредитів за поточним курсом підпадуть ті кредити, загальна сума заборгованості за якими не перевищувала 2500000 гривень станом на 1 січня 2015 року; за якими не було простроченої заборгованості на 1 січня 2014 року; кінцевий термін повернення яких не настав на 1 січня 2014 року. Попросити реструктуризацію зможуть сім'ї, які мають єдине житло, яке перебуває в іпотеці; пільгові категорії (інваліди І групи, ветерани війни, багатодітні сім'ї і ті, які виховують дитину-інваліда, учасники АТО).

Реструктуризація дозволить списати від 25% до 100% кредиту на єдине житло, перевести залишок кредиту в гривневий еквівалент за курсом НБУ на день проведення реструктуризації, зафіксувати на три роки процентну ставку на тому рівні, при якому було взято кредит.

Читайте також: Президент повернув до парламенту закон про реструктуризацію валютних кредитів