Події
27 січня 2016
Міжнародний суд відкрив справу про вбивства грузин у російсько-грузинському конфлікті 2008 року
Міжнародний кримінальний суд розпочав схвалив початок розслідування справи про військові злочини в ході російсько-грузинського збройного конфлікту в 2008 році.
news-image

Про це повідомляється на сайті суду, передає «Є!».

Як уточнюється, відділення попереднього виробництва дозволило прокуратурі почати розслідування злочинів з 1 липня по 10 жовтня 2008 року.

Запит на проведення розслідування під юрисдикцією МУС був направлений в жовтні 2015 року. У ньому говорилося, що південноосетинські сили атакували грузин до 9 жовтня, але вже після того, як російські війська покинули створені буферні зони на території Південної Осетії і Грузії.

У документі говориться, що, можливо, напади та грабежі проводилися з метою вигнання грузин з територій, що знаходяться в Південній Осетії. Оцінки числа убитих грузин варіюються від 51 до 113 осіб, а числа біженців - от 13,4 до 18,5 тисяч чоловік.

У суді, вивчивши запит, вирішили, що є «розумні підстави вважати, що такі злочини, що знаходяться під юрисдикцією МУС, відбувалися у випадку з Грузією». Відзначається, що мова йде про злочини проти людства, вбивствах мирних жителів і атаках миротворців.

Читайте також: Грузія вирішила подати в суд на Росію