Світ
29 січня 2016
У Литві "георгіївську" стрічку прирівняють до нацистської символіки
У Литві пропонують заборонити розповсюдження і використання «георгіївської» стрічки, зарахувавши її до забороненої радянської і нацистської символіки.
news-image

Про це повідомляє видання Delfi, передає «Є!».

Відповідні проекти поправок до Кодексу адміністративних порушень і Закону про зібрання зареєстрували члени фракції «Союз Вітчизна — Християнські демократи Литви» в Сеймі Паулюс Саугардас, Валентинас Стундіс і Рімантас Йонас Дагіс.

З метою захисту основних принципів суверенітету, свободи і демократії, а також забезпечення громадського порядку та припинення різних провокацій, спроб розпалювання національної ворожнечі, пропонуються поправки до Закону про зібрання та Кодексу про адміністративні порушення, суть яких — зарахування «георгіївської» стрічки до нацистських і комуністичних символів, розповсюдження та демонстрування яких обмежується, а якщо цього не дотримуються, то застосовується адміністративна відповідальність, — сказали автори проекту.

За їхніми словами, перемога Радянського союзу над нацистською Німеччиною принесла Литві майже півстоліття окупації, під час якої в Сибір були заслані 300 000 жителів, а в партизанському опорі загинули більше 20 тисяч громадян.

Тому як історичне, так і нинішнє значення «георгіївської» стрічки дає достатньо причин для регламентації використання цього символу в публічному просторі, зарахувавши його до заборонених радянських символів, — вважають ініціатори проекту.

У Латвії теж ініціювали заборону "георгіївської стрічки". 

Читайте також: У "ДНР" сьогодні відзначали свято георгіївської стрічки