Гонтарева руйнує українську економіку та експорт - нардеп
Віктор Галасюк звинуватив Главу Нацбанку у блокуванні створення експортно-кредитного агентства.
news-image

Нардеп від Радикальноі партії, голова Комітету Верховноі Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк звинуватив Голову Нацбанка Валерію Гонтареву у руйнуванні української економіки та експорту. Про це він заявив сьогодні на брифінгу у Парламенті, передає кореспондент «Є!»

Зокрема, нардеп зазначив, що Голова Нацбанку зробила заяву про те, що Національний банк категорично не підтримує ідею створення в Україні Експортно-кредитного агентства. За її словами, із всіх країн Східної Європи подібну установу створювала лише Чехія і цей приклад не був успішним. Крім того, Валерія Гонтарева зазначила, що "не буде брати участь у популізмі".

"Я хотів би наголосити, що така позиція є непрофесійною, деструктивною і антидержавницкою по своїй суті.Такі спеціальні державні інституції, як, зокрема, експортно-кредитна агенція, що покликані просувати вітчизняних виробників та їх продукцію на закордонні ринки, створені та працюють у Чехії, Австрії, Данії, Німеччині, Угорщині, Італії, Швеції та інших країнах. Експорт в усіх успішних країнах світу є одним з найголовніших умов для економічного зростання. Зокрема, у Чехії, досвід якої Гонтарева назвала неуспішним, частка переробної промисловості, тобто готових товарів в експорті країни складає 89 відсотків, а в Україні - лише 55. Мені прикро, що голова Нацбанку не володіє цією інформацією, - сказав Віктор Галасюк.
Також нардеп зазначив, що створення експортно- кредитного агентства не тільки передбачене Коаліційною угодою ще у 2014 році, а ще й планом законодавчого забезпечення реформ, що затверджений Верховною Радою України. Крім того, створення агенції відповідає директивам Європейського Союзу, угодам з СОТ і, за словами Галасюка, є кращою світовою практикою.

"Наразі країна потребує створення такої агенції для того, щоб ми могли просувати продукцію українських виробників, передусім, малого та середнього бізнесу, на закордонні ринки. Є статистика: у 2014 році товарний експорт в Україні впав на 14, 6 відсотків, за 9 місяців 2015 року - на третину. Ми втратили десятки мільярдів доларів не тільки через втрати російських ринків, ми також втрачаємо європейський ринок. Щоб успішно розвивати свій експорт, вирівнювати торгівельний баланс і мати стабільну гривню, потрібно виробляти продукцію і продавати її за кордон. Саме експортно- кредитні агенції у багатьох країнах світу виконують таку функцію - просувають вітчизняну експортну продукцію за кордон", - наголосив нардеп.
За словами Віктора Галасюка, така державна політика дозволить країні у майбутньому відмовитися від допомоги МВФ, бути фінансово незалежною та не мати стрибків гривні.
"Позиція, яку озвучила голова національного банку Гонтарева є антидержавницькою за змістом. Вони наразі підсадили країну на закордонні кредити, не можуть забезпечити стабільність гривні, громадяни стали втричі біднішими, а тепер ще вирішили вбивати українського виробника і експортера. Голова Нацбанку замість того, щоб займати державницьку позицію і стимулювати експорт - займається руйнуванням української економіки, експорту та виробництва", - наголосив Віктор Галасюк.