Iнтерв’ю
5 лютого 2016
"Я дуже чекаю, коли це суспільство вибухне",- Володимир Парасюк
В ексклюзивному інтерв'ю народний обранець розповів про інформаційну війну та ідеальний парламент.
news-image

Володимир Парасюк - один із героїв Майдану, а нині народний депутат, який завжди різко та емоційно відстоює свою думку та власні переконання.

Нардеп один з небагатьох парламентаріїв, які захищають права патріотів та громадських активістів. Парасюк зізнається, що в будь-який момент може піти з політики, якщо його допомога знадобиться на фронті. В ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту «Є!» політик розповів, чому стає частим "героєм" новин, а також, що сьогодні потрібно нашій країні.

- Ви неодноразово казали, що проти Вас ведеться інформаційна війна. Чому ставлення суспільства до Вас змінилося? Під час Майдану за сміливість та емоційність Вас поважали, а зараз називають популістом та звинувачують в піарі.

- Питання в тому, за що ми всі стояли на Майдані. Сьогодні я бачив дуже дивну картину у Верховній Раді. Сиділи депутати з групи «Воля Народу» і розглядали «Майдан». Вони гортали сторінки і дивилися на події з того боку, що їм вдалося прибрати ту владу і тепер влада належить їм. Вони не розуміють, що все це відбувалося і відбувається заради змін, а не для того, щоб привести їх до влади. Тепер такі, як Володимир Парасюк їм в політиці не потрібні, адже він забагато говорить та підбурює людей відстоювати свої права.

А от інформаційно знищити людину - значить зруйнувати площину, на якій вона стояла, тобто знищити всі її надбання та надії людей.

Саме тому ведеться інформаційна кампанія. Коли я прийшов до Верховної Ради, мене оточували десятки журналістів, всім була цікава моя думка. У своєму першому інтерв'ю я звинуватив Кучму в причетності до смерті Гонгадзе, заявив, що Пінчук замішаний в розкраданні коштів. Відразу відпала частина каналів Пінчука. Сказав, що Порошенко злодюга – забув про мене «5 канал» та інші його друковані видання. Потім перекрили Фірташу дорогу до «Кримського Титану» на окупованій території, почали по «Інтеру» «мочити». Канали Ахметова з самого початку «мочили», адже ми його ідеологічні вороги.

В Раді ніхто не питає моєї професійної думки. Все ж таки я вчусь. Вони розуміють, що в прямій конфронтації вони мене не візьмуть, адже в мене є багато аргументів, щоб їм протистояти. Тому зараз мене хочуть закинути на рівень скандаліста, популіста і роблять це за допомогою своїх мас-медіа. Якщо є гроші, можна з людини зробити будь-кого. Вони розуміють, що фізична ліквідація може призвести до ще більшої протидії. А от інформаційно знищити людину - значить зруйнувати площину, на якій вона стояла, тобто знищити всі її надбання та надії людей.

- Коли відбувається черговий скандал або інцидент, в опонентів є привід виставити Вас не в найкращому світлі. Наприклад, останній інцидент з суддею на Закарпатті.

- Звичайно, це дуже дорога ціна. Однак всі мої дії мають якийсь результат. На Закарпатті, якщо б не стався цей конфлікт, судді пішли б додому, а хлопці сиділи б у в’язниці. А так витягнули хлопців.

- Ви берете участь в багатьох акціях, а також гучних справах. Саме там виникають конфлікти. Ви це робите навмисно, щоб привернути увагу до справи, чи це збіг обставин?

- Це просто збіг обставин. Так виходить, що потім воно має якийсь результат, але я це роблю несвідомо. Це виходить чисто випадково. Я сам інколи потім дивуюсь. Я не бігаю за рейтингами, мене не цікавить популярність, я хочу змінити ситуацію в країні.

Однак для мене є принципові питання, які я не можу пропустити повз вуха. Є чоловіча гідність. В моєму житті є певний період, який мені наддорогий. Це Майдан, війна, де було побратимство, були дуже дорогі речі, за які ми вмирали. Після цього, коли хтось знущається і плює в твою сторону, легко вийти з рівноваги. Я розумію, що можливо мене навмисно провокують, однак для мене це дуже болюче питання, у мене друг загинув на війні. Я приїжджаю до нього на могилу дуже часто. І я не можу залишатися спокійним, коли корупціонер, який обікрав половину Львівської області, мені заявляє, що він був на Майдані. Для мене це болісно.

- Чи будуть покарані люди, які винні в розстрілах Майдану, Іловайському "котлі"?

- Вони будуть покарані. Головне, щоб ми були свідками цих подій. Колись це станеться, однак я не можу назвати терміни. Покарані вони точно будуть. Їх засудить історія. А можливо через 5 років ми побачимо при владі чесних і порядних людей, які виконають нашу місію та покарають винних.

Наша країна йде шляхом розвитку. Цей період, який зараз відбувається, він надскладний, однак це період розвитку. Нам дали ін’єкцію іншого мислення, вона дуже болюча. Зараз українці потрохи усвідомлюють, що все залежить від них. З часом це вилікує наш організм.

- Як Ви ставитеся до змін у Конституції у частині про децентралізацію?

- Де-факто ми відпустили Донбас сепаратистам. У нас його не відбирали, ми самі його відпустили через свою бездіяльність та нерозуміння ситуації. Якщо зараз його де-юре відпустити, можемо раз і назавжди забути про цю територію. Це протистояння за Донбас дає надію, що ми його повернемо назад.

Ми не маємо права віддавати землі. Через 50 років там буде нормальне суспільство – багате та патріотичне. Ми маємо дивитися з надією на майбутнє, не бути егоїстами.

- Кажуть, що зараз будуть будь-якими способами шукати голоси для прийняття змін.

- Так, звісно, будуть пропонувати дуже багато. Зараз не підтримують зміни три фракції.  Політика політикою, гроші грошима, але це питання територіальної цілісності України. Тут питання, хто в історію увійде, на кому поставлять клеймо, а на кому ні. Не думаю, що їм вдасться набрати голоси.

- Зараз активно обговорюються можливі перевибори. Чи потрібні вони на Вашу думку?

- Дуже потрібні. Реваншу регіоналів, як такого не буде. Виборці регіоналів - вони завжди будуть. Просто з часом електорат регіоналів буде зменшуватися, як комуністи.

- Якщо вибори відбувалися б через тиждень, чи брали б Ви в них участь?

- Через тиждень брав би. Через місяць – не факт.

- Ви людина, яка прийшла в політику без досвіду. Як Ви вважаєте, у нас достатньо людей з досвідом? Чи навпаки - потрібно, щоб приходили люди без досвіду.

- Країні зараз потрібні патріоти. Навіть якщо вони нічого не знають. Нас у Верховній Раді дуже мало. Вони потрібні, щоб змінити систему в країні повністю. Якщо б ми назбирали наприклад 300 патріотів в Раді, ми змогли б змінити Конституцію. Зробили б вибори президента кожні 2 роки, зменшили б кількість народних депутатів на 150 чоловік. Країні потрібні люди, які йдуть до Верховної Ради не заради грошей чи власних амбіцій.

- Люди розчаровані, тому що не побачили змін. Що може повернути довіру людей?

- Люди розчаровуються в політиках, а мають розчаровуватися в собі. Я так скажу, проблема не в продажних політиках, а в людях, які їх обирають. Люди, розчаровуйтеся самі в собі!Це ваша несвідомість обирати. Ті люди, які прочитають інтерв'ю, вони свідомі, вони точно правильно голосують.

Я так скажу, проблема не в продажних політиках, а в людях, які їх обирають.

Соромно за тих, хто не свідомий. Люди, які нічим не цікавляться. Ті, хто не може вийти за межі свого політичного світогляду. Тобто, за межі Юлії Володимирівни, Порошенка, Ющенка. Вони і будуть все життя розчаровуватися. В цій країні ще не було такого, щоб хтось в чомусь не розчаровувався.

- Ваше гасло сьогоднішнього дня.

- «Не заради влади, а заради змін».

В Україні зараз настільки бідне суспільство. Це все один великий клубок. Все пов’язано між собою. Люди ідуть до влади, щоб збагатитися. Ідуть, бо бідні, і влада не забезпечує їм нормального життя. І ти розумієш, що переломний момент відбувається, коли люди виходять на Майдан заради певних процесів. Янукович був локальним процесом, а не глобальним. Янукович - це персоналія, яка ущемляла гідність. Люди мають виступити заради соціальних питань, заради власного добробуту та розвитку. Це основне, що зараз потрібно країні.

Тільки соціальний вибух зможе поміняти процеси в країні.

Ось така революція - вона змінила б усе. У нас була Революція Гідності. Ми вийшли і відстояли свою гідність, вигнали тирана та узурпатора. Але від цієї Революції не можна було очікувати зміни системи. Давайте будемо чесними, люди виходили не за зміну системи, а проти Януковича.

Зараз українцям потрібно брати участь в реальному процесі. Я дуже чекаю, коли це суспільство вибухне, коли людям набридне жити в настільки неправильній системі координат. Я дуже цього чекаю і думаю, що дочекаюся. Тільки соціальний вибух зможе поміняти процеси в країні. Є купа молодих політичних партій. Не стоїть питання - обрати якусь конкретну партію. Тут питання - забрати владу у тих, хто її все життя мав. Критична маса старих політиків все таки залишилася. Треба забрати у них важелі впливу.  

Автор: Альона Дутчак